Долар застиг, а євро знову дешевшає – НБУ встановив курс валют на 15 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на п’ятницю, 15 вересня. Згідно з даними регулятора, американський долар все ще залишається незмінним. Проте європейська валюта після невеличкого подорожчання знову почала дешевшати.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що американський долар стабільно на рівні 36,57 гривні за долар. Водночас курс євро знову змінився: станом на 15 вересня євро становить 39,24 гривні. Це на 3 копійки менше, якщо порівнювати з попереднім банківським днем.

Курс валют на 15 вересня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 39,24 гривні;
  • Польський злотий — 8,47 гривні;
  • Швейцарський франк — 40,93 гривні;
  • Юань — 5,02.

Однак треба враховувати, що в пунктах обміну валют ціни можуть відрізнятися від офіційного курсу, який встановлює регулятор. За даними порталу Мінфін, станом на 15 вересня купівля долара в середньому відбувається за курсом 38,05 гривні, а продаж — 38,22 гривні. Що стосується євро, то в середньому цю валюту можна купити за курсом 41,15 гривні, а продати — за курсом 40,80 гривні.

Прогнози експертів

Раніше повідомлялося про те, що бізнес вже чекає на підвищення курсу долара. У висновках опитування “Прогнози бізнесу на 2024 рік” зазначають, що в бюджетах на 2024 рік керівники різних компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 41 гривні за долар. Якщо порівнювати з 2021-2022 роками, то тоді закладали в бюджети показники близько 29 гривень за долар. При цьому більшість підприємців чекає на приріст доходів. 

Раніше фінансовий аналітик Олексій Кущ пояснював, що саме впливає на курс долара. Він зазначив, що, зокрема, допомагає стабілізувати ситуацію міжнародна допомога: близько 30 мільярдів доларів щорік Україна отримує від партнерів, завдяки чому вдається забезпечити стабільність гривні. Проте паралельно є відтік коштів на платіжних картках українських мігрантів в Європі та інших країнах.

“Відповідно, балансування цих двох факторів – відтік коштів на утримання українців за кордоном і притік валюти від міжнародних донорів – це і формує базовий тренд гривні. Серед додаткових трендів – надходження від трудових мігрантів скоротилися, але в принципі є більше 10 млрд доларів на рік. Також зерновий коридор функціонує. Тобто ми отримуємо експортну виручку за експорт зерна, це в межах 5-6 млрд доларів”, – каже Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ знизив облікову ставку. Як це вплине на курс долара та євро: прогноз експертів
  • Танці навколо долару: яким буде курс євро і до чого тут фінансова політика США
  • Яким буде курс долара у 2024 році – прогноз Мінфіну
  • Що робить НБУ для утримання стабільного курсу гривні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *