Долар зростає в ціні другий день поспіль: яким є офіційний курс НБУ

Після рішення Національного банку України змінити фіксовану гривню на гнучку долар дорожчає вже другий день поспіль. Сьогодні американська валюта здорожчала на дві копійки. Це трапилося на наступний день після першого зростання курсу долара.

Офіційний курс гривні до долара станом на 5 жовтня НБУ встановив на рівні 36,6023 гривень за 1 долар. Це на 1,22 копійки дорожче, ніж було учора, повідомляє регулятор.

Загалом сьогодні на міжбанку торги відкрилися на рівні 36,61-36,65 грн/долар (купівля-продаж), а в другій половині дня курс знизився до 36,60-36,64 грн/долар. Тим часом курс євро, який встановлюється НБУ залежно від котирувань на міжнародному ринку, становить 38,4288 грн за 1 євро. Це на 1,025 копійки більше, ніж учора.

Нагадаємо, що за результатами вчорашніх торгів курс долара склав 36,5901 гривень. Це було зростанням на 0,0215 грн у порівнянні із попереднім офіційним курсом, який протримався стабільним понад рік через те, що був фіксованим Нацбанком.

НБУ прибирає фіксований курс гривні

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Нацбанку довелося зафіксувати валютний курс на 29,25 грн/$. Через падіння економіки та зміцнення долара відносно інших валют влітку 2022 року НБУ підняв курс до 36,56 грн.

З 3 жовтня Нацбанк прийняв рішення скасувати фіксований курс гривні. Але перехід до керованого режиму гнучкості курсу спантеличив населення України, адже багато хто сприймає це як сигнал зростання інфляції. Проте, як розповіли в Нацбанку, новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їхній кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків, та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу. 

Фінансовий експерт Інформатора розповів про ймовірні наслідки гнучкості курсу для українців. Також ми розповіли, яким буде курс валют станом на 5 жовтня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як зміниться курс гривні до долара після рішення НБУ щодо введення гнучкого курсу: прогноз трейдера
  • Яким буде курс євро в жовтні: прогноз банкіра
  • НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *