Ембарго на українське зерно: в ЄС не підтримали заклики сусідів України

З 27 країн Євросоюзу лише 5 підтримують продовження ембарго на імпорт українського зерна. Це, власне, ті, хто його і вводив: Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія та Словаччина.

Всі інші члени ЄС або проти таких заходів, або як мінімум дуже скептичні щодо них. Про це повідомляє видання Politico. 

Так, журналісти посилаються на чотирьох високопоставлених євродипломатів. Вони анонімно розказали про нещодавню зустріч послів ЄС з Єврокомісією. Так, представники 22 держав Європи або відкрито виступили проти ідеї продовження обмежень, або залишилися як мінімум глибоко скептичними щодо цього.

За наявною інформацією, найбільше проти ембарго східноєвропейських сусідів України виступили в Німеччині та Франції. Двоє дипломатів сказали, що хоча багато країн визнають труднощі, з якими стикаються 5 цих країн, вони попросили Єврокомісію запропонувати альтернативні заходи.

Зокрема, один із дипломатів вважає, що рішення продовжити імпортні обмеження було б “чисто політичним”, оскільки в Польщі будуть вибори в середині жовтня. Це справді так, і напередодні електоральних змагань правляча партія у Варшаві розігрує націоналістичну, протекціоністську та “пропольську” карти. 

До речі, польська сторона опосередковано визнає цей факт. Там наголошують, що вибори й справді грають велику роль у чинній політиці Варшави, яка потім може й змінитися на більш помірковану.

“Причиною запровадження обмежувальних заходів на рівні ЄС стало те, що фермери почали блокувати дороги та термінали. І нам потрібно не допустити, щоб цією ситуацією скористалися зневірені фермери або радикальні лідери фермерських об’єднань”, – зазначив один з дипломатів на умовах анонімності. 

Аналіз Єврокомісії також засвідчив, що незважаючи на збільшення імпорту пшениці та кукурудзи з України після вторгнення пф, “ситуація на ринку ЄС досить стабільна”.

Ембарго на українське зерно: що відбувається

Останнім часом деякі наші найближчі сусіди та партнери поводять себе, кажучи дипломатично, не зовсім по-партнерські. Так, ще з квітня деякі європейські країни, яких ми вже згадували вище, ввели фактичне ембарго на імпорт нашого зерна. Більше того: такі держави, як наприклад Польща, взагалі заборонили навіть транзит (!) через їхню територію.

Офіційно причини мають чисто економічний характер. Місцеві фермери насправді протестують проти українського збіжжя, адже через нього вони ризикують не продати власні врожаї, що безсумнівно зашкодить національним економікам цих країн. Та й партнерство з Україною вони мають перш за все військове та політичне, а не економічне.

Однак в Україні серйозно невдоволені такою політикою – що справедливо. Особливо після того, як росія вийшла з зернової угоди, ми як ніколи критично потребуємо постійного імпорту зерна в європейські країни. Адже від неможливості повноцінно вивозити сільськогосподарську продукуцію наша і так ледве жива економіка недоотримує мільярди доларів. Паралельно з цим рф постійно знищує нашу портову інфраструктуру та гатить по елеваторах. 

Оскільки драйвером політики щодо ембарго була Польща, то залишається надія, що після парламентських виборів Варшава перейде до більш поміркованої позиції. Однак для цього потрібні активно працювати наші дипломати та уряд. Також не зайвою буде постійна публічна апеляція до Єврокомісії – адже ми, врешті, не дарма підписували економічну частину Асоціації з ЄС. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • ООН пішла на поступки росії? ЗМІ розкрили деталі нового плану зернової угоди
  • Україна попросила ЄС покрити додаткові витрати на "зерновий коридор солідарності"

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *