Гетманцев: Україні потрібні не експерименти, а підвищення податків

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в Україні не варто експериментувати з податками. Зокрема, скасовувати їх, понижувати або вводити офшорні зони. За його словами, для реформування податкової системи варто вивчити модель Польщі, яка за 30 років стала однією з найбагатших країн світу.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню “Фокус”. Гетманцев також наголосив, що Польща свого часу відмовилася від експериментів.

“Потрібні не експерименти якісь — скасування податків чи введення якихось офшорних зон в Україні, ну ці всі байки, які розповідають на теренах інтернету самопроголошені професори, а конкретна модель країни, яка, маючи з нами однакові макроекономічні показники у 1991 році, за 30 років стала топ, увійшла у тридцятку найбагатших країн світу, залишивши нас водночас на 30 років позаду. Тобто нам, аби наздогнати Польщу, необхідно 25-30 років, і це якщо вона буде на місці стояти”, – підкреслив він.

За його словами, Польщі вдалося без експериментів виконати всі умови та вступу до Євросоюзу. Водночас уряд країни зміг забезпечити відповідні надходження і збалансувати бюджет. Також вдалося провести успішні антикорупційні заходи. 

“Не скасувала податки (Польща – ред.), а спростила роботу для бізнесу, це абсолютно різні речі. Тож, шлях Польщі до ЄС і в ЄС для нас є певним дороговказом. Я не наполягаю на польській моделі оподаткування малого бізнесу, ні, вона може бути іншою, нехай Мінфін пропонує, будемо розглядати, дискутувати. І будемо чути малий бізнес, і він, можливо, буде чути нас. Але точно це повинна бути європейська модель податків для малого бізнесу”, – наголосив Гетманцев.

Він переконаний, що в ЄС не чекають країну, де існує системна схема ухилення від податків. За його словами, податок для підтримки малого бізнесу перетворився в інструмент для інших цілей.

“Фактично, єдиний податок за рахунок подрібнення, за рахунок зарплатних ФОПів, за рахунок інших методів ухилення від оподаткування зі своєї основної мети, коли він вводився наприкінці 1990-х, — підтримка малого бізнесу, давно перетворився в інструмент для середнього та великого бізнесу з оптимізації оподаткування”, – резюмував він.

Податки в Україні

В Україні очікується різке посилення податкової політики після затвердження Кабміном Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки. Однією з ідей реформи є оподаткування будь-яких надходжень на картку фізособи, у розмірі 18%. Втім, на думку експертів, відтепер вся економіка перейде в “тінь”.

Саму стратегію Гетманцев презентував нещодавно. Національну стратегію доходів до 2030 року. У ній переглянуть спрощену систему оподаткування – юридичних осіб виключать з неї. На бізнесменів чекає також підвищення порогу реєстрації платників ПДВ та збільшення ефективної ставки податків. Також Гетманцев та його команда скоротять податкові пільги. Зокрема це торкнеться податку на прибуток, який навіть винесли в окремий пункт оновленого меморандуму. 

Крім того, відновлять прогресивну шкалу ПДФ. На Україну чекає та поступове підвищення акцизів на пальне, алкоголь і тютюнові вироби. Вони зростуть до мінімальних ставок ЄС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *