Готівковий долар зростає, а євро знову “штормить” – курс валют на 23 серпня

В Національному банку України оновили курс валют на середу, 23 серпня. Згідно з даними регулятора, долар США лишається “замороженим” – його курс не змінюється ще з кінця серпня. Проте у випадку з євро важко казати про стабільність.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі НБУ. Зазначається, що долар США все ще становить 36,57 гривні за офіційним курсом. Це не змінюється ще з 21 липня. Проте у випадку з євро ситуація складніше: якщо в попередній банківський день валюта “стала міцніше” вперше за кілька тижнів падіння, то тепер курс знову став меншим. Станом на 23 серпня, курс євро складає 39,8 гривні, що на 8 копійок менше, аніж було в попередню добу. 

Курс валют на 23 серпня:

  • Долар США – 36,5686 гривні;
  • Євро – 39,8086 гривні;
  • Злотий – 8,915 гривні;
  • Швейцарський франк – 41,6499;
  • Чеська крона – 5,3413 гривні;
  • Юань – 5,0152 гривні.

В пунктах обміну валют курс відрізняється від офіційного. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 23 серпня в середньому долар продають за 38,60 гривні, а купують – за курсом 38,28 гривні. При цьому в купівлі долар США подорожчав близько на 4 копійки, попри те, що офіційний курс стабільний. Що стосується євро, то купівля в середньому відбувається за курсом 41,70 гривні, а продаж – за курсом 42,20 гривні за євро.

Чому долар в обмінниках зростає?

Експерти Forbes пояснили, чому курс долара в обмінник пунктах зростає. За словами аналітиків для цього є чотири причини. Одна з них полягає в спекуляції та втратою “великого гравця”: йдеться про втрату ліцензії компанії “Фінод”, яка мала велику мережу обмінних пунктів.

Також впливає на валюту й попит фермерів, адже зараз аграрії переводять частку гривневого виторгу у валюту до наступної посівної. Крім того, серед факторів, які призвели до зростання долара, експерти називають період відпусток (коли українці купують валюту для поїздок за кордон), а також – очікування населення. На думку експертів, анонсовані НБУ кроки щодо валютних послаблень асоціюються зі сценарієм поступового знецінення гривні. 

При цьому за даними Національного банку України, аналітики у липні 2023 року спрогнозували такий курс для гривні протягом наступного року: 40,26 гривні за долар. Водночас ще в червні прогноз аналітиків був більш втішним – 39,75 гривні за долар. 

Нагадаємо, раніше експерти спрогнозували, яким буде курс валют до кінця літа 2023 року. 

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *