Кличко може класти бруківку за 2,2 млн, а чиновники отримувати захмарні зарплати, – народна депутатка розкритикувала Мінфін

Міністерство фінансів України не підтримало законопроєкт 9565 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективного використання коштів у період дії воєнного стану”. 

Про те, що Мінфін “зарубав” проєкт, повідомила народна депутатка від “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк у своєму Телеграм-каналі. Експертний висновок міністерства нардепка додала до свого допису. 

“Гасіть світло. Розходимося. Майбутнього у проекту 9565, який забороняв видатки на перекладання бруківки і зарплатні у мільйони гривень, не буде. Його зарубав Мінфін. Взяв і написав, що проект ним повністю не підтримується”, – написала пані Василевська-Смаглюк. 

У саркастичній формі вона написала й про заміну бруківки від Кличка:

“Йдіть давайте чемно перепрошуйте у Кличка і його бруківки за 12 мільйонів – то пан мер просто акселерував економічне зростання. Які ми, критики тієї заміни бруківки, всі невдячні – ганьба нам”.

Написала депутатка й про те, що через рішення Мінфіну, зарплатня у чиновників не обмежиться 100 тис грн, нагадавши про захмарну премію Андрія Коболєва:

“Всі ці глибоко патріотичні умовні коболєви з їх виписаними собі преміями у 260 млн і раді були б відмовитися від таких статків, але, на жаль, нічого не можу вдіяти, через те, що тиранічні міжнародні партнери змушують отримувати такі кінські доходи, бо в цих зарплатнях і бонусах вся ж суть невимовно важливої реформи корпуправління”.

І як же не згадати мера Рахова, який привласнив собі бюджетні кошти?

“Прямо не урядовий висновок, а священна війна за непорушне право мера Рахова привласнити 2,2 млн грн, і виписавши собі дозвіл, чкурнути в Румунію, щоб більше не повертатися. Ну, і правда, а якщо не Мінфін захищатиме права мерів доїти місцеві бюджети ремонтами перемонтованих доріг, біатлонними трасами та озелененням парків, то хто?  Ніхто, крім них”, – додала Ольга Василевська-Смаглюк у своєму дописі.

Що хотіли змінити проєктом 9565

4 серпня нардепка від “Слуги Народів” Ольга Василевська-Смаглюк внесла в парламент законопроект про зупинення на час дії в Україні воєнного стану видатків державного і місцевих бюджетів на не першочергові потреби.

“Якщо коротко, то там про те, що перекладати бруківку, стан якої нікому не заважав, зводити розв’язки на мільярди гривень, і стадіони по селах, оновлювати автопарки, літати чартерами з милими емодзі, прибирати аеропорти, якими ніхто не користується, утримувати номенклатурні дачі, обмінюватися листівками, купувати овочерізки в укриття, знімати серіали, їздити не своїм коштом у відрядження і влаштовувати святкування можна буде після перемоги. А поки у нас воєнний стан, видатки з місцевого та державного бюджетів на це будуть зупинені”, – написала вона у Facebook.

Проєктом також передбачалось встановити максимум для зарплат всім, хто “отримує кошти за рахунок публічних фінансів – не більше, ніж може отримати воїн на нулі”, та призупинити на час воєнного стану видатки на благоустрій населених пунктів – ремонт покриття шляхів, площ, тротуарів, озеленення, створення місць відпочинку, обладнання дитячих і спортивних майданчиків, крім випадків, пов’язаних із ліквідацією аварій та усунення наслідків російської агресії. Автори законопроєкту 9565 пропонували призупинити видатки на утримання державних резиденцій, дач, будинків відпочинку, що перебувають на балансі органів державної влади, а також утримання інфраструктурних об’єктів, що не використовуються під час війни. Ще одним пунктом було те, що на час дії воєнного стану максимальний розмір зарплати керівників і працівників державних та комунальних підприємств не може перевищувати 15-ти розмірів мінімальної зарплати, тобто 100500 гривень.

“Золота” бруківка, космічні зарплати та премії чиновників та права мерів на розпил бюджету

Законопроєкт 9565 запропонували через захмарні зарплати чиновників, “золоті ремонти” та подібні гучні справи, які суперечать здоровому глузду, тим паче під час війни. Наприклад, заміна бруківки у Києві. Ремонт бруківки на вулиці Богдана Хмельницького у Києві прозвали “золотим”. Українці пишуть, що ремонт коштує 300 мільйонів гривень, інші переконують, що він стане у 8 мільйонів доларів. Мовляв, за ці гроші можна було б купити 1600 автомобілів для фронту. Інші обурюються, що під час війни дорожні служби просто знищують історичну бруківку.

У Київавтодорі пояснили, що на вулиці Богдана Хмельницького були виявлені просідання бруківки та виникли колії, які утворилися від надмірної експлуатації бруківки без ремонту – просіла основа вулиці під бруківкою. Комунальники заявили, що вартість заміни бруківки – 12 мільйонів гривень і всі “витрати спрямовуються виключно на ремонт основи дороги.

Ще одна гучна справа, на яку посилалася пані Василевська-Смаглюк, пролунала на початку року, коли колишньому голові правління НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву, який у 2018 році отримав 10 млн доларів премії за перемогу в арбітражному суді Стокгольма, повідомили про підозру. Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн. У прес-службі також заявили, що пізніше голова правління НАК підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. Сам Андрій Коболєв назвав виплату премій за перемогу у Стокгольмському арбітражі стандартною практикою.

Що стосується мера Рахова, то наразі колишній міський голова міста Рахів Віктор Медвідь перебуває у розшуку за підозрою у справі про розтрату. Слідством встановлено розкрадання майже 60 тис доларів під час будівництва реабілітаційно-оздоровчого центру, гроші на який йшли за міжнародними грантовими програмами. На початку серпня він втік до Румунії на підставі виписаного самому собі відрядження. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *