Хто з українців може вийти на пенсію до 60 років, згідно з новим законом

Чимало українців має право вийти на пенсію раніше, аніж досягнуть 60-річного віку. Проте це стосується лише певних обставин. Стало відомо, які саме правила передбачені українським законодавством.       

Йдеться про Закон України №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”. Цей документ передбачає, що громадянин може вийти на пенсію раніше, якщо роботодавець за своєю ініціативою розірвав трудовий договір. Це стосується випадків, коли причиною були зміни в організації виробництва. Наприклад, ліквідація, реорганізація або банкрутство підприємства тощо.

Ще однією причиною може бути скорочення штату працівників. Водночас треба враховувати, що вийти на пенсію раніше громадяни теж можуть лише за певних умов. Вийти на заслужений відпочинок раніше можна, якщо працівник:

  • працівника звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;
  • на день звільнення працівнику залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • звільнений працівник зареєструвався в державній службі зайнятості і йому не змогли там запропонувати відповідної роботи;
  • працівник має повний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію (чоловік – 35 років, жінка – 30 років).

Також є ще одна важлива умова. Громадянин, згідно з законодавством, може вийти на пенсію раніше, якщо погіршився стан його здоров’я. Йдеться про випадки, коли стан здоров’я не дозволяє людині виконувати трудові зобов’язання. В цьому випадку звільнення відбувається також за наявності висновку медиків.

Пенсії в Україні

Раніше експерти пояснювали, яка потрібна зарплата, щоб отримати пенсію в розмірі 10 тисяч гривень. Слід зауважити, що розмір пенсійної виплати залежить від зарплати та страхового стажу людини. В Україні пенсіонери отримують виплати близько 29% від розміру зарплати. Наприклад, якщо це мінімальна зарплата (6 700 гривень), то пенсія вийде 2 093 гривні. Тобто, для того, щоб отримувати пенсію понад 10 тисяч гривень – потрібно отримувати зарплату більш ніж 33 тисячі гривень. Проте важливо пам’ятати, що йдеться про громадян, які отримують зарплату не в конвертах, а сплачують податки.

Також раніше в Міністерстві соціальної політики пояснювали, чому українці з однаковим страховим стажем можуть отримувати різні пенсійні виплати. Річ у тім, що в кожному місяці заробітна плата порівнюється з середньою зарплатою по країні і виводиться коефіцієнт. Якщо зарплата дорівнює середній, то коефіцієнт – одиниця. Якщо менше, то це – 0,5. Якщо більше – то 2 і так далі. Таким чином, це впливає на розмір майбутньої пенсії громадянина. 

“Коли ми сплачуємо страховий внесок, маємо не забувати, що ці гроші йдуть на пенсії наших бабусь і дідусів. Ні на що інше вони не витрачаються. Наприклад, обслуговування Пенсійного фонду становить лише 5% від загальної суми. Це дуже невеликий відсоток, який ви не знайдете в жодному банку”, – підкреслила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Які документи потрібні військовому для призначення пенсії – перелік
  • Пенсія по інвалідності військослужбовцям: які виплати призначаються
  • Коли потрібно звертатися за призначенням пенсії після 60 років, щоб не втратити гроші – пояснення ПФУ

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *