Яйця будуть втрачати у ціні, а фрукти та м’ясо можуть подорожчати: оцінка експертів

Держстат прозвітував, що у травні 2023 року на 1,7–0,2% зросли ціни на м’ясо, безалкогольні напої, рибу, сири та масло. Водночас на 22,7% подешевшали яйця, на 3,2–0,2% знизилися ціни на сало, рис, соняшникову олію, цукор, макарони та молоко. Парадокс, але в середині літа, коли все дешевшає, в Україні можуть зростати в ціні навіть фрукти. 

 

статистика

Звіт Державної служби статистики

 

Яйця

За словами старшої наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлани Пашко, вартість яєць поступово знижуватиметься. 

За оцінками науковців, у квітні 2023 року середня ціна десятка яєць складала 70,6 гривні. Вже у травні вона знизилась до 61,65 гривні. Тобто за місяць яйця здешевшали на 12,7%

ціна яєць

Здорожчання яєць припинилося. Фото з соцмереж

«Поступове зниження ціни на яйця триватиме до середини літа через збільшення їх пропозиції. Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні», – сказала експертка.

М’ясо

З початку 2023 року вартість усіх видів м’яса підскочила та продовжує зростати. В асоціації «Свиноводи України» (АСУ) розповіли, що в Україні триває зростання ціни на свинину. 

«У червні 2023 року збережеться тенденція коливання роздрібних цін на основні види м’яса. Основною причиною цьому є війна та зумовлена нею нестабільна ситуація в країні», – зазначила у коментарі 24 каналу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець. 

ціна м'яса

Ціна м’яса зростатиме. Фото з соцмереж

Свинина та курятина стали рекордсменами з росту цін. З початку січня по кінець травня 2023 року вартість основних видів м’яса зросла:

  • курятина здорожчала на 7,4 – 15,2%;
  • свинина – грудинка, ребра, підчеревина та лопатка – на 5,2 – 14,6 %. А ошийок – взагалі на 22,5%.

«Однак виняток становили яловичина гуляш та сало солене, які за цей період здешевшали на 1,2% і 2,7% відповідно», – повідомила Копитець.

 

Овочі

За оцінкою економіста Олега Пендзина, впродовж найближчих місяців ціни на овочі та фрукти в Україні впадуть, а вартість борщового набору знизиться. 

Влітку завжди відбувається здешевлення овочів й це називається «сезонний фактор». Така ситуація триває до початку осені. Після того, як зберуть врожай, почнеться сезон поступового зростання цін.

«Ми вже з вами бачимо, що на борщовий набір, на овочі, фрукти, які вирощуються на нашій території, ціни вже почали падати. Ми реально очікуємо, що десь у середині червня ціни на увесь спектр овочів/фруктів будуть набагато нижчі, ніж ще місяць тому», – вважає експерт.

Такої ж думки й в Інституті аграрної економіки. Там теж прогнозують зниження цін на цибулю, моркву та молоду картоплю. Ціни можуть впасти до таких показників:

  • на цибулю ріпчасту та моркву – до 50 – 55 гривень за кілограм;
  • молоду картоплю – до 30 – 35 гривень за кілограм;
  • ціна торішньої картоплі може становити до 10 гривень.

Через важку ситуацію на Херсонщині, ціни на огірки й томати залишатимуться досить високими – до 70–75 гривень та 80–85 гривень за кілограм відповідно.

ціни на фрукти

Овочі подешевшають, а фрукти подорожчають. Фото з соцмереж

Не сприятиме зменшенню ціни на фрукти тимчасова окупація південних регіонів України. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у червні 2023 року ціни на суницю очікуються до 70–80 гривень, а на черешню становитимуть не менше 100 гривень за кілограм.

 

Ціни на молочку

Як вважає аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі, Україна скорочує обсяги виробництва молока. На ціни тисне низький попит на молочну продукцію на внутрішньому й зовнішніх ринках. До того ж на скорочення надоїв також вплинуло зменшення поголів’я великої рогатої худоби в Україні.

За оцінкою експерта, в травні 2023 року середня ціна на молокосировину екстраґатунку в Україні становила 11,66 грн/кг без ПДВ. За останній місяць українська сировина подешевшала на 3,44%.

ціна молочки

Експерти прогнозують, що молочка подорожчає. Фото з соцмереж

 

Проте це не вплине на здешевшання молочки. Експертка Асоціації виробників молока Олена Жупінаc прогнозувала, що у 2023 році ціни на молочні продукти виростуть на 20-25%. Для цього є підстави:

  • проблеми з енергопостачанням,
  • інфляція в Україні,
  • ріст собівартості виробництва та залежність від цінової тенденції на глобальному ринку.

Через це зараз ціни на молочку в Україні вищі, аніж у Польщі. Мова, йде про вартість сиру, сметани, молока, ряжанки, а також кисломолочного сиру. 

В середньому молоко в Польщі коштує від 1,50 злотих (12,9 грн) до 4 злотих (34,4 грн) за 1 літр. Для порівняння в Україні – від 39 до 42 грн (900 мл).

Сир в Польщі коштує від 4 злотих (34,4 грн) до 15 злотих (129 грн) за 200 грамів, а в Україні його вартість складає 49-75 грн.

Інформатор писав, що в Україні дешевшають тепличні огірки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *