Як новий механізм бальної системи нарахування пенсій вплине на її розмір у 2024 році

У 2024 році в Україні проведуть індексацію пенсійних нарахувань за бальною системою. Основна мета нововведення — підтягнути виплати пенсіонерам, які виходили на заслужений відпочинок у 2000-х роках та раніше, до сучасного рівня. Спрогнозувати, чи вдасться реалізувати задум — важко, адже механізм до кінця незрозумілий і все залежить від багатьох чинників.

Як йдеться у матеріалі Фокуса, кошти, які були нараховані як пенсія у 2000-му році, у 2014-му — суттєво відставали за купівельною спроможністю від виплат людині, яка мала таку саму зарплату й кількість років страхового стажу, як і пенсіонер, що вийшов на відпочинок у 2014-му. Як правило, такі пенсії, які призначалися давно, дуже малі — 1 800 — 2 000 гривень. Тож їх просто дотягували до мінімальної — 3 тисяч гривень. Більш-менш нормальну купівельну спроможність мають лише ті пенсії, які нараховувались останні три роки.

“Під час індексації пенсій індексується не сама пенсія, а зарплата, з якої нараховується пенсія. Тому в результаті ті, хто мали великі пенсії, отримують ще більші, а в кого маленькі — отримують копійки”, – зазначив економіст Олександр Хмелевський.

Економіст Андрій Новак вважає, що наміри встановити бальну систему можна сприймати як спробу зробити пенсійну систему України більш справедливою щодо тих, хто має великий стаж, вищу освіту, а то й декілька, й водночас отримує мінімальну або не набагато більшу за мінімальну пенсію в Україні. За його словами, таких пенсіонерів в Україні мільйон. 

У чому суть нової системи

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок перерахують у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку так само перераховуватимуть назад у пенсію відповідно до актуальної середньої зарплати.

За кожен місяць людина отримає бал, що відображає співвідношення її зарплати до середньої по країні в той місяць. Тобто за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок, вона отримає бали, залежно від співвідношення її зарплати (з якої сплачувався ЄСВ) до середньої заробітної плати в країні на той місяць. Кожна людина отримає свою кількість балів.

“Ми в кожному році будемо цю кількість балів оцінювати, відповідно до середньої заробітної плати в конкретному році. Отже, пенсія зросте практично у всіх, хто вийшов на пенсію до 2020-го року. Загалом очікується, що середня пенсія в Україні збільшиться на 16% — до 6 тисяч гривень. На цю реформу Пенсійному фонду виділять 100 мільярдів гривень, їхнє джерело — платники ЄСВ”, – зауважила міністерка соцполітики України Оксана Жолнович.

Один із керівників АО “EvrikaLaw” Андрій Шабельніков переконаний, що у результаті нововведення пенсія буде не лише захищена від інфляції і девальвації, а й відповідатиме сучасному рівню заробітної плати. Також зникне диспропорція між виплатами пенсіонерам, які вийшли на пенсію давно, та пенсіонерам, які її почали отримувати нещодавно.

Чи вдасться Кабміну реалізувати задум

В Уряді заявляють, що в результаті реформи пенсії сягнуть до 30% від середньої зарплати людини протягом життя. Однак спрогнозувати, чи вдасться досягти цього — важко, адже задум до кінця не зрозумілий. 

“На перший погляд, бальні схеми можуть допомогти саме тим пенсіонерам, які отримали пенсії давно. Вони прирівнюються до середньої заробітної плати плюс інфляція… Такий механізм має дати змогу їм отримати більш привабливу пенсію. Незрозуміло, як до цих балів присвоюватиметься розмір пенсії? Це робитиме Кабмін вручну?”, – цікавиться провідна експертка соціальних і гендерних програм Ольга Пищуліна.

Хмелевський наголосив, що і зараз в Україні під час розрахунку пенсій використовується індивідуальний коефіцієнт зарплати — це співвідношення між зарплатою конкретної людини та середньою зарплатою по Україні. По суті — це ті самі бали.

“Якщо під час розрахунку пенсій використовуватиметься сучасна середня зарплата, то це дійсно нівелює різницю між пенсіями тих, хто вийшов на пенсію раніше, і тими, хто вийшов на пенсію пізніше. А якщо в розрахунку використовуватиметься фактична середня зарплата за відповідний рік, то навряд чи щось принципово зміниться”, – наголосив Хмелевський.

Водночас прив’язування до середньої зарплати не дуже вигідне, впевнена Пищуліна. Раніше була можливість вибрати п’ять років, коли у вас була достойна зарплата, і на цій основі призначається пенсія, і вона може бути вищою.

“Тут постраждають люди, у яких була нестабільна зарплата, тобто були періоди з більшою і меншою”, – прогнозує Пищуліна. 

Також експерти сумніваються, що завдяки новому механізму індексації вдасться збільшити солідарну пенсію. На розмір пенсії впливає і страховий стаж. Якщо він залишиться в формулі, то розмір пенсії стосовно зарплати у різних людей буде різним, і не факт, що більшість людей буде отримувати пенсії в розмірі 30% від їхніх зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Пенсія по інвалідності військослужбовцям: які виплати призначаються
  • Коли потрібно звертатися за призначенням пенсії після 60 років, щоб не втратити гроші – пояснення ПФУ
  • У жовтні зростуть пенсії: хто отримає більше грошей

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *