Суд заарештував Київстар: реакція оператора на це

Суд заарештував 100% приватного акціонерного товариства “Київстар”. Воно контролюється російськими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd. Йдеться про Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. 

Як повідомили Українським Новинам джерела у правоохоронних органах, серед арештованих активів – 100% ПрАТ “Київстар”, а також належні частки в інших компаніях. Зокрема, ТОВ “Хелсі Україна”. 

“Серед арештованих активів – 100% ПрАТ “Київстар”, які контролюються (Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та Андрієм Косоговим) олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd., а також належні вже самому Київстару частки в інших компаніях, зокрема ТОВ “Хелсі Україна”, у розпорядженні якої медичні дані на більшість українців, які заключили декларацію з сімейним лікарем”, – повідомив співрозмовник.

Інші деталі наразі невідомі. За даними джерел видання, саме вищезазначені олігархи контролюють, а не володіють 100%. 

Що каже оператор про арешт 

У коментарі Mind в компанії Київстар зазначили, що оператор “працює у звичному режимі, надає 24 мільйонів абонентам послуги цифрового електронного зв’язку, і є надійним партнером держави і суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 мільярда гривень податків та зборів, а також 1,4 мільярда гривень допомоги для подолання наслідків війни і наближенні перемоги”. 

“Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником Київстару, жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи VEON. Ще в лютому 2022 року його усунули від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великобританії”, – зазначили в компанії.

Київстар під час війни 

Початок війни Київстар зустрів у статусі лідера за кількістю абонентів – 26 мільйонів осіб, повідомляла ЕП. Головними втратами для оператора під час повномасштабного російського вторгнення стали втрата абонентів, переважно тих, які мігрували до країн ЄС і змінили оператора через роумінг, окупація території та руйнування обладнання.

Фрідман та його бізнес-партнер Петро Авен потрапили під санкції ЄС 28 лютого 2022 року. Європейський регулятор аргументував це тим, що Фрідман близький до адміністрації путіна. У наявності росіян серед власників Київстару співрозмовники видання у владі бачать дві основні проблеми.

Перша – росіяни заробляють на українцях. У 2022 році дохід Київстару зріс на 8,2% до 31 мільярда гривень. Згідно з розпорядженням НБУ, компанія не може виводити дивіденди з країни, тому весь прибуток залишається в Україні. Утім, після завершення війни це обмеження знімуть, як і, ймовірно, санкції Заходу. Друга – безпека. У Київстарі запевняють, що Фрідман не має ніякого впливу на роботу мобільного оператора.

“У структурі власності Київстару немає бенефіціарних акціонерів, тобто осіб, які за визначенням законодавства України мають 25% частку в статутному капіталі і можуть чинити суттєвий вплив на господарську діяльність компанії”, – запевняли у компанії. 

Проте потенційні ризики залишаються. До того ж уже під час війни Київстар придбав медичний сервіс Helsi, яким користуються близько половини українців. Крім пацієнтів, у Helsi зареєстровано понад 50 тисяч лікарів і 1 300 клінік. Отже, у сервісі зберігаються дані левової частини української медицини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Фрідман і компанія: СБУ арештувала активи трьох олігархів путіна на 17 мільярдів гривень
  • Клієнтка Київстару вимагає оператора прибрати станцію від її будинку через випромінювання. Що вирішив суд?
  • Київстар змінив тарифний план – клієнт пішов до суду: яким було рішення

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *