Як одинокій матері чи батьку отримати державні виплати через Дію

Одинокі мати чи батько можуть оформити грошову допомогу на дитину від держави на порталі Дія. Також це стосується одинокого усиновлювача, якщо в документі про народження дитини відсутній запис про батька чи матір.

На порталі Дія повідомили, як отримати грошову допомогу на дитину одинокій матері, батьку або усиновлювачу, що не перебуває у шлюбі. Зробити це можна онлайн або, звернувшись до місцевого органу соціального захисту населення або інших уповноважених осіб.

Як отримати грошову допомогу на дитину одиноким батькам онлайн:

  1. На порталі Дія натисніть “Подати заяву” та авторизуйтесь.
  2. Оберіть підставу для отримання допомоги.
  3. Вкажіть дані дитини, на яку бажаєте отримувати допомогу.
  4. Оберіть спосіб отримання допомоги.
  5. Заповніть дані про членів сім’ї.
  6. Вкажіть дані про доходи та майно, яке належить вам та членам вашої сім’ї.
  7. Підвантажте сканкопію довідки про захворювання дитини, якщо така є.
  8. Перевірте сформовану заяву та декларацію, підпишіть електронним підписом або Дія.Підписом та надішліть на розгляд в орган соціального захисту населення.
  9. Статус розгляду заяви буде відображатися у вашому особистому кабінеті на порталі Дія.
  10. Ви отримаєте сповіщення про розгляд вашої заяви також і на електронну пошту.

Щоб отримувати гроші на дитину офлайн, потрібно подати заяву на отримання послуги можна рекомендованим листом до місцевого органу соціального захисту населення або інших уповноважених осіб. Перелік документів, які потрібно надати для отримання послуги:

  • Заява про призначення;
  • Декларація про доходи та майно;
  • Довідка про доходи у разі відсутності даних про доходи у декларації;
  • Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про народження дитини або довідка про народження, чи документ про народження, виданий органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька;
  • Копія свідоцтва про народження дитини;
  • Копія рішення про усиновлення дитини (для усиновлювачів);
  • Копія свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідка про те, що дитина не отримує пенсію або державну допомогу по втраті годувальника (в разі потреби);
  • Копія довідки закладу освіти про навчання дитини за денною або дуальною формою (до випуску з освітнього закладу, але не довше, ніж по досягненню дитиною 23 років);
  • Копія довідки, якщо дитина, яка перебуває на утриманні в інтернатному закладі за рахунок держави, вдома під час літніх канукул або карантину через короновірус (за необхідності).

Важливо: жінки, які мають задеклароване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за кордоном, мають надати офіційні документи, що засвідчують народження дитини, самостійно, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Подати таку заяву на порталі Дія неможливо.

Нові послуги для родин з дітьми від Дії

4 вересня на порталі Дія запрацювали нові послуги для окремих категорій українців з дітьми. Тепер можна буде отримати фінансову допомогу від держави, не збираючи документи, без ксерокопій та поїздок до держорганів. Новими послугами можна скористатися онлайн. До них увійшли:

  • допомога при усиновленні дитини;
  • допомога людині, яка доглядає за хворою дитиною;
  • допомога особам з інвалідністю дитинства та дітям з інвалідністю;
  • допомога на дитину одинокій матері або батьку.

Щоб отримати послуги, потрібно авторизуватися на порталі “Дія”, вибрати необхідний сервіс, заповнити форму та засвідчити її електронним або “Дія.Підписом”.

Раніше стало відомо, що тепер на порталі “Дія” українці можуть скористатися послугою “єМалятко”. Через цей сервіс батьки отримують одразу 9 сервісів для немовлят онлайн. Тепер довідки можна отримувати лише за кілька хвилин. Зокрема це стосується реєстрації народження, внесення інформації про дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з автоматичним формуванням унікального номера запису в ньому тощо. Крім того, через “Дію” батьки можуть декларувати місце проживання дитини, оформлювати допомогу при народженні дитини та багато іншого. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як ВПО безкоштовно отримати юридичну допомогу: інструкція
  • Статус дитини війни: куди звертатись та які документи потрібні, щоб отримати державні виплати
  • Українці все частіше використовують промокоди: в Codes розповіли, на які категорії товарів та послуг зріс попит
  • Безоплатна медична допомога по відновленню ментального здоров'я для ветеранів: як отримати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *