В Україні оновлять пенсійну систему: коли та що зміниться

У 2024 році в Україні почнуть оновлювати пенсійну систему. Відповідну заяву зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він обіцяє, що пенсії громадян становитимуть не менше ніж 30% від зарплат. 

Як зазначив Шмигаль, у березні наступного року проведуть індексацію пенсії. Це зроблять за новою бальною системою. 

“Наступного року Уряд запускає оновлення пенсійної системи. Головна мета – це зробити так, аби українські пенсіонери мали солідарну пенсію не нижче за 30% їхньої середньої заробітної плати протягом життя. З 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни ми проведемо індексацію пенсій, тепер уже за новою, бальною системою”, – зазначив Шмигаль. 

За його словами, бальна система вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

“Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок перерахують у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів”, – наголосив Шмигаль.

Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. За словами Шмигаля, це зробить солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації. Накопичувальну пенсійну систему планують запускати в Україні з 2025 року.

Українці, які отримують пенсії, можуть віддалено звертатись до ПФУ 

Одержувачам пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях, Укрпошта не мала можливості їх доставляти. Відтепер вони зможуть віддалено подати заяву до ПФУ, щоб виплата пенсій здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис “Дія.Підпис”. Якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам припинили виплату пенсії, поновити її можна також віддалено.

Переселенці відтепер можуть пройти фізичну ідентифікацію, авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ із використанням “Дія.Підпис”, або ж за допомогою відеозв’язку зі співробітником ПФУ, або в консульській установі (для тих громадян, які знаходяться за кордоном). Пройти фізичну ідентифікацію необхідно до 31 грудня 2023 року. У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги не припинятиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Яка офіційна зарплата потрібна сьогодні, щоб отримати пенсію в 10 тис. грн
  • В Україні введуть бальну систему нарахування пенсій: коли та як вона працюватиме
  • Влада анонсувала руйнування системи соцпідтримки в Україні – Павло Розенко про рекомендацію українцям "вийти з зони комфорту" від чинної міністерки
  • Від Білого дому розіслали листа з переліком реформ, які Україна має провести для отримання допомоги: ЗМІ опублікували перелік

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *