Як повернути гроші від забудовника – експерти назвали 3 дієвих способи

Нерідко стається так, що при придбанні квартири в новобудові на стадії будівництва покупцям доводиться занадто довго чекати. В деяких випадках з’являється бажання або потреба (наприклад, через порушення термінів будівництва) повернути гроші. Експерти розповіли про три способи, які можуть в цьому допомогти. 

Як передає видання “Ліга. Бізнес”, нерідко проблема полягає в тому, що в забудовників немає грошей. Серед причин також – втрата схем продажів та будівництва саме через катастрофічне падіння попит. За словами рієлторів, близько 20% нерухомості, яка зараз продається, продавалася ще до повномасштабної війни. При цьому людей, які хочуть повернути гроші, дуже багато. Утім є варіанти, які можуть спрацювати. 

Варіант перший – звертатися до суду. Зазвичай це найпростіший, як може здатися, варіант. Проте експерти вважають, що це неоднозначно. Річ у тім, що робота судів перевантажена ще й воєнним станом. Тобто, забудовник легко може дотягнути справу до часу введення в експлуатацію. Далі можна повернути гроші, оскільки вартість квартири зростає, а повернення буде в гривні. Розрахунок при цьому буде від старої ціни, але не від нової. Також ще й можуть врахувати штраф за розірвання договору. 

“Крім того, суд може просто встати на бік забудовника. У нас війна, всім важко, забудовник може просто сказати, що в нього проблеми з грошима”, – юрист з питань нерухомості каже Іван Кудояр.

Варіант другий – домовлятися з забудовником. Це той варіант, при якому треба знайти спільну мову з забудовником, якщо це можливо. Наприклад, порахувати вартість квартири у витрати за котел в іншій квартирі у нього ж, додаткові квадратні метри, ремонтні роботи тощо. Тобто, якщо це мережевий забудовник, то в нього є десятки інших об’єктів. І в такому випадку можна попросити обмін:  однієї квартири на іншу, меншу за площею, але в більшій стадії готовності.

Проте варто бути обережними. Експерти радять враховувати, що такі об’єкти, як комора або підвал за формально дуже високої  вартості, мають відносну цінність. Тобто, є ризик, що перепродати об’єкт і врешті отримати гроші, не вийде. Адже люди не стануть платити умовні кілька тисяч доларів за комору в підвалі.

Варіант третій – спробувати продати самостійно. Це називають непоганим виходом з ситуації, якщо хочеться позбавитися від квартири. Адже курс долара наразі стабілізований, а також є можливість платити розстрочку. При цьому продаж робить саме власник квартири, а не забудовник. Це значить, що продавець може ставити власну ціну (можливо, навіть отримати додаткові гроші). Проте тут експерти попереджають: ціну, скоріше за все, доведеться ставити нижче, аніж ринкова. 

“Порада – довіртеся професіоналам. У кожному відділі продажів є менеджер, який займається такими справами. Є окремі рієлтори, які займаються тільки цим. Вони у ринку. Тобто вони на контакті з клієнтами. Зате справу буде вирішено значно швидше. І головне – коли забудовник продає квартиру, він продає просто метри. Ви ж продаєте конкретну квартиру з конкретними умовами договору. Вам віри більше”, – зазначив Іван Кудояр. 

Ринок нерухомості в Україні

Раніше експерти розповідали, що в Україні через повномасштабну війну темпи будівництва житлових будинків знижуються. За три місяці 2023 року в Україні збудували 24 905 квартир або 1,942 млн квадратних метрів житла. За даними Державної служби статистики, найбільше житла ввели в експлуатацію в таких регіонах:

  • Вінницькій області — 5 669 квартир;
  • Київській — 3 621 квартиру;
  • Львівській — 1 847 квартир;
  • Івано-Франківській — 1 580 квартир;
  • Одеській — 1 166 квартир;
  • Дніпропетровській — 1 126 квартир;
  • Волинській — 1 052 квартири.

Вікторія Берещак, оглядачка ринку нерухомості, зазначила, що з понад 90% проєктів, які анонсували відновлення робіт після початку повномасштабної війни, лише половина дійсно займається будівництвом, а не просто створює видимість. При цьому прийнятними темпами будівництва, показники яких становлять близько 7-10% готовності об’єкта щомісяця, могли похвалитися лише 25% забудовників, зауважила експертка.

При цьому в Києві, за даними аналітиків, за шість місяців 2023 року нерухомість подорожчала. Градація вартості за один квадрат в столиці така (за районами):

  • Деснянський район 40 тис. грн;
  • Дарницький — 45,15 тис. грн;
  • Святошинський — 47,12 тис. грн;
  • Оболонський — 48,1 тис. грн;
  • Подільський — 50,53 тис. грн;
  • Дніпровський — 51,5 тис. грн;
  • Солом’янський — 52,46 тис. грн;
  • Голосіївський — 57,11 тис. грн;
  • Шевченківський — 65,25 тис. грн;
  • Печерський — 90,33 тис. грн.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У Києві забудовник відновив будівництво ЖК впритул до Солом'янського парку, від Київради вимагають припинити роботи
  • Чи буде будівництво в заказнику "Троєщинські Луки" в Києві? Суд поставив остаточну крапку в суперечці
  • У Києві на місці історичної будівлі, яка двічі горіла цього року, планують звести клубний будинок з апартаментами: всі подробиці
  • Як захистити київський Поділ від забудовників та зберегти його неповторність: думка архітектора

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *