Українці можуть отримати компенсацію за безкоштовне розміщення ВПО – як оформити виплати

Українці, які розмістили в себе Вимушено переміщених осіб безкоштовно, мають право на отримання компенсації від держави. Громадянам пояснили, які документи потрібно подавати для оформлення допомоги та як розраховується сума компенсації.

Про це розповів Уповноважений Верховної ради України з питань захисту прав людини Дмитро Лубінець. Зазначається, що на отримання компенсації від держави за безплатне розміщення переселенців мають право громадяни, якщо житло ВПО зруйноване або непридатне для проживання внаслідок російської агресії. Також йдеться про людей, які перемістилися в результаті або з метою уникнення негативних наслідків:

  • Збройного конфлікту;
  • Тимчасової окупації;
  • Повсюдних проявів насильства;
  • Надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру з територій, на яких ведуться бойові дії, або які знаходяться під тимчасовою окупацією рф.

Як розмістити ВПО в своїй оселі? 

Якщо у вас є житло, де ви можете безкоштовно розмістити вимушено переміщених осіб, то можна повідомити про це уповноваженому органу за місцем розташування житла (міській владі). Також можна зробити це онлайн: для цього потрібно внести інформацію про житло на порталі “Прихисток”. 

Як отримати компенсацію витрат:

  • Подати в паперовій або електронній формі повідомлення про безкоштовне розміщення ВПО уповноваженому органу за місцем розташування житла (не пізніше аніж протягом наступного робочого дня з дня заселення переселенців);
  • Подати в паперовій або електронній формі заяву особи, яка розмістила ВПО, про отримання компенсації виплат (не пізніше аніж протягом наступного робочого дня з дня заселення переселенців). 

Детальна інформація про форми заяв та подачу документів для оформлення компенсацій за посиланням.

Які документи потрібно подавати з заявою:

  • Документ, що посвідчує особу, яка розмістила ВПО;
  • Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження власника або власниці. 

Як розраховується сума компенсації?

Сума компенсації залежить від кількості днів, упродовж яких переселенці жили безкоштовно в помешканні, яке їм надали. За кожен день розміщення нараховується 14 гривень 77 копійок, у період з жовтня до березня (опалювальний сезон) – 30 гривень.

Приклад для розрахунку: якщо чотири ВПО прожили в квартирі п’ять днів, то компенсація становитиме – 4 х 14,77 х 5 = 295 гривень 40 копійок. 

Якщо права на отримання компенсацію порушили (не вийшло отримати виплати), можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини:

Фото: Дмитро Лубінець

Фото: Дмитро Лубінець

Допомога для ВПО

Раніше повідомлялося, що нерідко українці скаржаться на списання виплат для ВПО банками у випадку боргів. Міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук прокоментувала ситуацію. Вона зазначила, що ці соціальні виплати спрямовані не на покриття боргів у банках, а на підтримку населення. Тому, підкреслила Верещук, потрібно ухвалити відповідний законопроєкт, який вирішить проблему. Зазначається, що йдеться про законопроєкт, який передбачає заборону банкам та іншим фінустановам знімати або накладати арешт щодо коштів, які виплачувалися в якості соціальних виплат для ВПО. 

Також Ірина Верещук повідомляла, що багатьом ВПО повернуть раніше скасовані виплати. Як виявилося, чимало громадян втратили виплати під час перевірок через помилку. Наприклад, 10 тисяч отримувачів соцвиплат значилися в реєстрах як померлі. Проте згодом виявилося, що деяким з них скасували виплати помилково. 

“Виявилося, що приблизно 10% із тих 10 тисяч осіб, на щастя, виявилися живими. Реєстр, який показує особу як померлого, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Прізвище, ім’я, по батькові, дата, рік народження — все, що міститься в реєстрі померлих, було в реєстрі ВПО”, – пояснила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Польщі закрився найбільший центр для біженців: омбудсмен пояснив, куди тепер звертатися українцям
  • Понад 4 мільйона допомоги – українці можуть отримати новий грант, як подати заявку
  • Виплати пораненим військовим: які є види, як оформити та яку суму можна отримати
  • Тепер заяву на виплати з приводу виробничих травм чи профзахворювань можна подати онлайн: покрокова інструкція

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *