Як та чому українські мобільні оператори Київстар, Vodafone, Lifecell опинилися в руках іноземців

Всі три найбільші мобільні оператори України належать іноземним компаніям. Найпотужніша національна компанія Київстар роками була підконтрольна росіянам Михайлу Фрідману та партнерам, її акції були заарештовані лише зараз. У причинах такої ситуації та кінцевих власниках операторів розбирався Інформатор.

Київстар: Лазаренко, Кучма, росіяни, арешт

ВАТ “Київстар” вперше було засновано у 1994 році за участі Держкомзв’язку України, Міненерго, Укрзалізниці та закордонних Тіллер Інт (фінансовий агент “Брітіш Телеком”) та “Імпекс Групп” з Люксембурга. Доля українських компаній складала 51% проти 49% у іноземців. Однак 3 роки компанія не працювала. У 1997 році новий менеджмент та нові інвестори беруться за справу. 

51% “Київстару” на той момент вже належало українським компаніям “Сторм” та “Омега”. Решта акцій – норвезькій компанії “Теленор Інвест АС”, кіпрському “Спутнік V Холдінгз Лімітед” та американському “Спутнік IV Л.П.”. А головою ради директорів став Юрій Туманов — брат дружини Президента України Леоніда Кучми (він же був і директором та співвласником ТОВ “Сторм”). Журналісти вважали, що “Л. П.” у назві американської компанії — це означало “Павло Лазаренко” (на той момент прем’єр-міністр України), а ще обидва “Спутніка” представляла одна людина, що могло казати про спільних власників. Керівницею дніпропетровської фірми ТОВ “Омега” раніше була народна депутатка Наталія Донець, близька до Павла Лазаренка. А директор “Омеги” після неї Костянтин Авдєєв до того був охоронцем Лазаренка.

Павло Лазаренко - прем'єр-міністр України (1996-1997)

Павло Лазаренко – прем’єр-міністр України (1996-1997), голова Дніпропетровської ОДА (1995)

У 1997 році маловідомий на той момент Київстар виграв тендер на розподіл радіочастот GSM-900, розподіливши цей ринок з UMC та компанією “Українські радіосистеми” (в останній тоді співвласником була Motorola), які вже працювали кілька років. Після цього Motorola вирішила не інвестувати 0,5 млрд дол. в український ринок, а самі “Радіосистеми” у 2010 році будуть поглинуті Київстаром. З 1998 року Київстар першим в Україні почав надавати послуги SMS. У 2001 році Київстар став найбільшим мобільним оператором України.

Після втечі Лазаренка контроль над Київстаром приписували родині Леоніда Кучми. Частка, яку приписували Лазаренку та його оточенню, у компанії була продана до 2004 року. Однак після приходу Віктора Ющенка до влади в Україні у 2005 році українську частку вирішили продати російському операторові “Вымпелком” (Vimpelcom), яка належала групі “Альфа” (російські олігархи Михайло Фрідман, Герман Хан, Олексій Кузьмічов та їхні партнери). А шурин другого президента України пішов з посади у компанії. У 2009 році росіяни об’єдналися з норвежцями у холдинг VEON. У 2010 році Київстар почав поглинання оператора “Beeline-Україна”, який належав “Вымпелкому”. Також Київстаром надавалися для молоді послуги зв’язку під брендом djuice.

Станом на зараз 100% акцій Київстару належать VEON. На 47,9% холдинг Veon належить групі компаній LetterOne (де основними акціонерами є вказані росіяни), ще 43,8% акцій вільно продаються на фондовому ринку, а 8,3% належать трасту з Нідерландів, підконтрольному росіянам з “Альфа-Груп”. У 2022 році Хан та Кузьмічов вийшли з акціонерів групі. Фрідману належить у LetterOne 37,86%, його партнеру Петру Авену — 12,13%.

Російський мільярдер Михайло Фрідман - співвласник

Російський мільярдер Михайло Фрідман – співвласник “Київстару”

Під час війни кількість абонентів “Київстару” збільшилася. Зараз вони обслуговують понад 24,3 млн абонентів мобільного зв’язку та понад 1,1 млн абонентів домашнього інтернету. Виручка компанії за 2022 рік склала понад 30,9 млрд грн (чистий прибуток — майже 9,6 млрд грн).

У 2023 році днями СБУ заарештувала в Україні активи російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова на понад 17 млрд грн. У тому числі було заарештовано акції “Київстару”. До кінця війни власники не зможуть виводити прибутки з України. Фрідман та його бізнес-партнер Петро Авен потрапили під санкції ЄС 28 лютого 2022 року, також вони під санкціями в Україні. Європейський регулятор аргументував це тим, що Фрідман близький до адміністрації російського президента путіна.

У 1997-2017 роках компанію “Київстар” очолював Ігор Литовченко. У 2014-2018 роках — топменеджер російського походження Петро Чернишов. З 2018 року керує оператором українець Олександр Комаров, який до того 5 років керував Beeline у Казахстані.

 

Vodafone Україна: від росіян до азербайджанців 

Найдавніша компанія (тоді називалася ЗАТ “Український мобільний зв’язок”, зараз — ПрАТ “ВФ Україна”) мобільного зв’язку України працювала під брендом UMC у 1992-2007 роках. Вона була заснована компаніями “Укртелеком” (51% акцій), TDC Tele Danmark (Данія, 16,3%), Royal KPN N.V. (Нідерланди, 16,3%), Deutsche Telekom (Німеччина, 16,3%). 1 липня 1993 року перший дзвінок здійснив Президент України Леонід Кравчук, зателефонувавши послу України в Німеччині Івану Піскову. У 1995 році 1G зв’язок вже був у 12 обласних центрах, а абонентів було 14 тисяч осіб. На початку 2002 року користувачами UMC вже був 1 млн українців.

У 2003 році російська компанія “Мобільні телесистеми” (МТС) викупила 100% акцій українського мобільного оператора. Ця структура контролювалася російським мільярдером Володимиром Євтушенковим. На ринок виходить новий бренд Jeans, який працює під крилом UMC. З 2007 року бренд UMC в Україні змінюється на МТС. З 2018 року росіяни змінили бренд МТС в Україні на бренд британського оператора Vodafone за франшизою (і впровадили окремі стандарти та технології британської компанії), при цьому росіяни залишалися власниками українського оператора. Британська компанія отримує десь 2-3% від виручки за користування брендом. Що цікаво, на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини росіяни тоді не “націоналізували” лише МТС (на відміну від інших українських операторів).

У 2019 році росіяни продали колишній український UMC азербайджанській компанії Bakcell за 734 млн дол. Наразі 99,9% акцій ПрАТ “ВФ Україна” належить українській компанії ТОВ “Телко Солюшнз енд Інвестментс” (у стані ліквідації). А цією компанією через нідерландську Telco Investments B.V. володіє громадянин Азербайджану Насіб Хасанов — власник групи компаній NEQSOL Holding. Як стверджують журналісти, він близький до президента Азербайджану Ільхама Алієва. Про інших власників холдингу нічого невідомо. Станом на сьогодні оператор Vodafone Україна має понад 18,4 млн клієнтів. За 2022 рік “Водафон Україна” заробив 1,1 млрд грн. Також “Водафону Україна” належать інтернет-провайдери “Фрінет” (O3) та Vega Telecom (ПрАТ “Фарлеп-Інвест”).

Lifecell: інвестори з Туреччини, росіяни та Ахметов

ТОВ “Лайфселл” (раніше — ТОВ “Астеліт”) з’явилася на ринку мобільного зв’язку під брендом life:) у 2005 році, хоча цю компанію зареєстрували ще у 1994 році. З 2005 року компанія-оператор була записана на нідерландську компанію Euroasia Telecommunications Holdings BV, у якій 44,96% акцій належало українському мільярдеру Рінату Ахметову. А решта — турецькому телеоператору Turcell. Що цікаво, у 2003-2010 роках в “Астеліті” на менеджерських позиціях працював Рустем Умєров — нинішній міністр оборони України.

З шостого місця “Лайф” на ринку України дістався до третього, а турецькі власники у перші роки заради цього вклали понад 1 млрд дол. У 2015 році Рінат Ахметов продав свою частку турецьким партнерам за 100 млн дол, також вони погасили багатомільярдні борги оператора. У 2016 році провели ребрендинг компанії та перейменували оператора на Lifecell (також і назва “Астеліт” змінилася на “Лайфселл”). У 2022 році чистий прибуток “Лайф” збільшився у 1,5 раза: до 961 млн 215 тис. грн за рік. Наразі у компанії зареєстровано 10,1 млн абонентів. Керує компанією з 2017 року громадянин Туреччини Ізмет Язиджи.

Українська компанія з 2017 року належить голландській Lifecell Ventures Cooperatief U.A. До кінця 2020 року група компаній російських мільярдерів Михайла Фрідмана та партнерів (які також є власниками українського оператора “Київстар”) LetterOne контролювала 24,8% акцій турецького оператора Turkcell, однак зменшила свою частку до 19,8%. Росіяни контролюють частку турецького оператора через люксембурзьку компанію IMTIS Holdings S.a r.l. та присутні у цьому турецькому бізнесі з 2005 року (відповідно і в капіталі українського оператора). Тому росіянам через низку компаній належить і частка в українському “Лайфселлі” та можливість отримувати прибуток з України ще з 2005 року до 2022 року. Ще 26,2% турецького оператора з 2020 року належить державному Турецькому фонду добробуту. А 54% акцій Turcell вільно продаються на біржі.

У росіян забрали банк, чи заберуть мобільного оператора?

У липні 2023 року у Михайла Фрідмана з партнерами забрали в Україні “Сенс-Банк”. Його було націоналізовано. Попри спроби Фрідмана домовитися про продаж українського банку інвесторам або дофінансувати його, це не допомогло. Проте чи буде націоналізовано “Київстар” – сказати важко.

Україна запустила декілька процесів, які у найближчі місяці можуть привести до націоналізації мобільного оператора “Київстар” або передачі його частки в управління іншим компаніям. Далі потрібно довести, що на компанію дійсно мають вплив підсанкційні росіяни. Про це раніше Forbes Ukraine повідомляв високопоставлений співрозмовник в Офісі президента, зараз більша ймовірність саме націоналізації активу, а не його продажу. Він був присутній на переговорах щодо Київстару, але відмовився офіційно коментувати ситуацію. А от оператор “Lifecell” та непряму частку росіян у ньому точно не зможуть заарештувати.

 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У Київстарі знайшли гроші російських спонсорів війни: чому для України це велика загроза
  • Мін'юст України хоче забрати у Фрідмана частки у Київстарі: що зроблять
  • Перед націоналізацією: що відбудеться з Київстаром найближчим часом
  • Суд заарештував Київстар: реакція оператора на це

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *