Як з боргами за комуналку отримати субсидію

Житлову субсидію на опалювальний сезон 2023/2024 можуть отримати навіть громадяни з боргами за житлово-комунальні послуги. Однак для цього потрібно виконати деякі умови.

Пресслужба Міністерства соціальної політики повідомляє, що для призначення субсидії в разі наявності боргу потрібно укласти договір про його реструктуризацію з надавачем комунальної послуги та долучити копію цього договору до заяви на субсидію. До того ж при наявності боргу субсидія не призначається лише на комунальні послуги, за якими є цей борг.

“Тому, якщо вам відмовлять призначати допомогу на оплату ЖКП, потрібно звернутися з новою заявою, де зазначити перелік послуг, за якими заборгованість з оплати відсутня”, — пояснили у відомстві.

Як оформити житлову субсидію

Для отримання житлових субсидій потрібно підготувати заяву та декларацію та звернутись:

  • особисто у виконавчий орган сільської, селищної, міської ради чи в центр надання адмінпослуг;
  • онлайн, скориставшись порталом “Дія”;
  • на порталі е-послуг Пенсійного фонду чи або через застосунок ПФУ.

Варто підготувати такі документи:

  • угода найму (оренди) житлового приміщення;
  • довідка про доходи (якщо в декларації зазначені доходи, про які невідомо Податковій і ПФУ);
  • довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Також цьогоріч впроваджують посилений варіант моніторингу виплат житлових субсидій. Спеціальні служби проводитимуть три етапи перевірки: під час звернення за субсидією, під час отримання, після надання відповідних виплат.

Кому можуть відмовити у субсидіях

Отримати субсидію у новому сезоні буде складніше. Днями Кабмін ухвалив постанову про посилення верифікації претендентів на бюджетну компенсацію щодо комуналки — людей “пробиватимуть” у міграційній службі щодо виїздів за межі країни. У бюджеті на цей рік немає окремого рядка видатків на субсидії – кошти виділяють із загального “соціального котла” у міру потреб. В уряді обіцяють, що всі українці, які потребують допомоги, отримають субсидії.

Минулого місяця Кабмін спростив цю процедуру – вже не потрібно збирати численні довідки, достатньо просто подати заяву на субсидію через Дію чи додаток Пенсійного фонду. Після чого органи Пенсійного фонду самі збирають необхідні дані, зокрема щодо держреєстрів. Але залишається верифікація отримувачів субсидій. Компенсації з комуналки можуть зняти, наприклад, за великі покупки, наявність депозиту чи придбання валюти.

І в цьому напрямі влада має намір посилити контроль. Наприклад, днями Кабмін ухвалив рішення про автоматичний обмін даними між Пенсійним фондом та міграційною службою. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, це зробить соціальну підтримку тих, хто її потребує, ще більш адресної та доступної. Але ті, хто хитрував із субсидією, скажімо, надовго виїхав за кордон, але все одно претендує на бюджетні гроші, можуть отримати відмову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Зима близько. Що треба терміново зробити, щоб отримувати субсидію в опалюваний сезон
  • Зачистка по субсидіях: з'явилися нові причини для відмови в компенсаціях за комуналку, і список можуть розширити
  • Як ВПО можуть оформити субсидію на "комуналку" – в уряді дали роз'яснення
  • За неявку до військкомату відключають газ та воду: що кажуть у ТЦК

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *