Як зміниться курс євро до Нового року: прогноз Олександра Чупака

Долар і євро – дві основні іноземні валюти, у яких звикли зберігати заощадження українці. Інформатор розібрався, як буде змінюватись курс гривні щодо долара та євро у найближчі місяці. Та які валюти можуть бути привабливими для українців з точки зору збереження і примноження заощаджень. 

“Ми розуміємо, що гривня прив’язана до долара, і, відповідно, євро, як і інші валюти, змінюється відповідно гривні так, як вони змінюються відносно долара. Тобто, коли євро дорожчає відносно долара, ця валюта дорожчає і відносно гривні”, – говорить керівник економічних програм аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень” Олександр Чупак.

Згідно з оновленим макроекономічним прогнозом компанії Dragon Capital, до кінця 2023 року офіційний курс гривні очікується на рівні 36,6-37,5 грн/дол. А от що буде із баттлом євро та долара на світовому валютному ринку? І чи варто українцям очікувати здорожчання цієї валюти відносно долара і, відповідно, гривні? За словами Олександра Чупака, протягом останнього часу курс євро є відносно стабільним.

“Далі, швидше за все, ми будемо бачити, що євро буде трохи девальвувати відносно долара, тобто відносно гривні євро також подешевшає, – вважає експерт. – Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що країни Європейського союзу, для яких євро є офіційною валютою, економічно зростають повільніше, ніж економіка Сполучених Штатів Америки.

У понеділок, 11 вересня 2023 року, Єврокомісія оприлюднила прогноз щодо зростання економіки ЄС до кінця 2023 року і у 2024 році, про це повідомляли DW. Європейська Комісія прогнозує сповільнення темпів зростання економіки спільноти: за підсумками 2023 року економіка спільноти зросте на 0,8 відсотка проти прогнозованого раніше 1%. Прогноз на 2024 рік також менш оптимістичний – 1, 4% зростання проти прорахованих раніше 1,7%. Економіка ЄС отримала два потужних потрясіння – через пандемію, а потім через повномасштабну війну росії проти України. 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) ще кілька тижнів тому виступив із оцінкою, згідно з якою найпотужніша економіка ЄС – Німеччина – вступає в період рецесії, що, відповідно, буде впливати на курс Євро. Тож можна очікувати, що євро подешевшає відповідно долара, і, як ми розглядали вище, одночасно подешевшає і відносно гривні,” – зазначив Олександр Чупак.

Чи варто очікувати значних коливань курсу гривні відносно долару та євро?

“Чи будуть це великі зміни? Скоріше за все, це будуть незначні зміни в межах, які ми звикли бачити: в межах 38-41 гривень за євро, – говорить Олександр Чупак. – Чи потрібно зараз купувати євро, кожен вирішує сам. Я б порадив дивитись, якою буде динаміка протягом наступних місяців. Швидше за все, між євро і доларом не буде такої значної різниці для громадян, які обирають валюту для заощаджень. Хоча я б віддав наразі перевагу долару, оскільки його курс є найбільш передбачуваним. А потім, коли євро подешевшає, можна було б придбати цю валюту за меншою ціною,” – каже Олександр Чупак.

За словами експерта, стабільність гривні гарантується золотовалютними резервами НБУ, які нині досягли рекордного розміру за часи незалежності. Їхнє поповнення і зростання відбувається завдяки допомозі західних партнерів, що інвестують у фінансову стабільність України. Відповідно, це є гарантією стабільного курсу гривні у найближчому майбутньому. Олександр Чупак вважає, що поки що серйозних передумов для того, щоб євро відіграли свої позиції у долара немає.

Сполучені Штати повертаються до стабільного економічного зростання, там інфляція зменшується, тож позиція долара поки що буде теж більш стабільною”, – каже експерт.

Інформатор поцікавився, на які ще валюти варто було б звернути увагу українцям. Чи, можливо, достатньо обмежитись парою долар – євро.

З точки зору українців, які шукають засоби для заощадження, на інші валюти, мабуть, і не варто звертати уваги, – вважає Олександр Чупак. – Виключенням може стати британський фунт стерлінгів, але це просто більш екзотичний варіант.”

Щодо перспектив юаня, аналітик зазначив, що потуги Китаю зробити свою валюту максимально потужною поки що ні до чого не призводять. Китай, як не старається, не може подолати бар’єр у 2-3% у золотовалютних резервах світу, тому на цей інструмент на найближчу перспективу звертати увагу, на погляд експерта, не варто.

Наталя Тютюненко

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Киянин скаржиться, що у касах ПриватБанку не видають валюту з депозиту: реакція банку
  • Забудовники очікують послаблення гривні: скільки буде коштувати житло наступного року
  • Яким буде курс долара у 2024 році – прогноз Мінфіну
  • Сервіс для людей з інвалідністю та ВІП-автівки – співзасновник Uklon Віталій Дятленко розкрив плани компанії

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *