Які виплати отримують вагітні жінки в декреті в Україні – як розрахувати розмір допомоги

В Україні жінки, які виходять у декретну відпустку, мають право на отримання державної допомоги. Підставою для призначення цих виплат є листок непрацездатності, відкритий медзакладом, у якому жінка перебуває на обліку. Українкам пояснили, які правила діють щодо декретної відпустки.

Старша бухгалтерка з нарахування заробітної плати ТОВ СЛМ Новини Ірина Червінська пояснила, як саме розраховують декретні виплати в 2023 році, передає портал Факти. Зазначається, що загалом на декретну відпустку законом передбачено 126 календарних днів: 140 днів у разі народження двох або більше дітей (або якщо були ускладнення під час пологів). Крім того, в Україні ухвалили відповідний законопроєкт, який дозволяє жінкам переносити цю частину відпустки на період після пологів як повністю, так і частково.

Зазначається, що отримати виплати під час декрету мають право і працюючі жінки, і безробітні. Допомога по вагітності та пологах виплачується працюючим жінкам у розмірі 100% середньої зарплати: при цьому не має значення, який в жінки страховий стаж. Водночас в Пенсійному фонді України пояснюють, що розмір допомоги за один день декретної відпустки обчислюється шляхом ділення заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах.

Тобто, якщо жінка за останній рік працювала лише шість місяців, то під час розрахунку враховується фактично відпрацьований період за ці 12 місяців. У випадку з жінками, які займаються підприємництвом, все залежить від розміру Єдиного соціального внеску, який вони сплачували. 

“Тобто жінці, яка провадить незалежну професійну діяльність, допомога по вагітності та пологах надається за умови, що вона перебуває в статусі застрахованої особи та не має заборгованості зі сплати єдиного внеску за період до видачі листка непрацездатності (за місяці розрахункового періоду, а також у місяць видачі листка непрацездатності), – зазначили в Пенсійному фонді. 

Виплата здійснюється за весь період декретної відпустки за рахунок коштів ПФУ, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. Для непрацюючих жінок розмір декретних виплат встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи: це 671 гривня на місяць.     

Як розрахувати розмір декретної виплати? Середню зарплату за один місяць треба помножити на 12 місяців та поділити на 365 днів. Потім цю суму множимо на кількість днів декретної відпустки.

Приклад: (15 000 (зарплата) х 12 місяців) / 365 календарних днів року х 126 календарних днів відпустки = 62 136,9 грн (сума декретних виплат).  Якщо пологи були з ускладненням, то замість 126 днів вказуємо 140 днів. 

Водночас у Пенсійному фонді України зазначають, що жінки, які працюють, мають максимальний розмір допомоги – 100 500 гривень. Тобто, виплата не може бути більше. Мінімальний розмір виплати по декретній відпустці дорівнює 6 700 гривень на місяць (розмір мінімальної зарплати в України).       

Для оформлення декретної відпустки та отримання виплати потрібно отримати листок непрацездатності на основі електронного медичного висновку, який створює лікар. Цей  е-лікарняний потрапляє до Електронного реєстру листків непрацездатності, сповіщення про відкриття вашого е-лікарняного надійде роботодавцю в кабінеті страхувальника на Порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Сплачувати лікарняний потрібно лише тоді, коли в особистому кабінеті з’явиться повідомлення, що він “Готовий до сплати”. 

“Після розрахунку декретної виплати бухгалтер відправляє відповідну заявку до ПФУ. Потім Пенсійний фонд відшкодовує підприємству ці кошти. Коли виплата надходить до бухгалтера, кошти виплачуються вагітній”, – пояснила Ірина Червінська.

Виплати на дітей в Україні

Раніше повідомлялося, що в Україні молоді батьки мають право отримати виплати від держави. Допомога при народжені малюка становить 41 280 гривень: спочатку виплачують 10 320 гривень, а іншу частину – по 860 гривень щомісяця. Також одинокі матері можуть отримувати допомогу: це виплати по 2 272 гривні щомісяця (якщо дитині до 6 років) та 2 833 гривні (якщо дитині від 6 до 18 років), або 2 684 гривні щомісяця (якщо дитина – студент стаціонару віком від 18 до 23 років). 

Також, на жаль, чимало дітей в Україні постраждали від російської агресії. Держава надає соціальний захист цим дітям. Право на отримання статусу “дитина війни” мають право діти, які під час російсько-української війни зазнали поранення, контузії, каліцтва, психологічного насильства, фізичного сексуального насильства. Також це стосується дітей, яких залучали до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, незаконно утримували в полоні, викрали або незаконно вивезли на територію іншої країни. Цим дітям надаються ті ж пільги та виплати, що й для ВПО, допомога в здобутті освіти та щомісячна виплата у 3 тисячі гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Кабмін України змінив правила щодо виплат соцдопомоги – хто отримає гроші
  • Що робити переселенцям в Україні, щоб не призупинили виплати у разі відсутності під час перевірки місця проживання
  • Власна справа. Як отримати в Ощадбанку від 50 до 250 тисяч гривень, які не треба повертати
  • В Україні планують збільшити виплати для ВПО: коли та наскільки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *