Очільник Укренерго розповів, кому та за яких умов відключатимуть електроенергію з жовтня

Вся Україна пам’ятає наслідки осінніх та зимових російських обстрілів по українській енергосистемі минулого року – планові та непланові відключення світла, холод в оселях тощо. Тому, щойно настала осінь, українців хвилює питання, чи очікувати цього року графіків відключення світла та, якими вони будуть. Відповіді на ці та інші питання, стосовно енергетичної ситуації в країні, дав голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

В ефірі загальнонаціонального марафону “Єдині новини” він розповів, чи будуть в жовтні застосовані графіки відключень і, як вони складаються. Також голова правління “Укренерго” пояснив, чим будуть відрізнятися графіки цього року від минулорічних. Пан Кудрицький сказав, що графіки відключення світла в Україні складаються не перший рік. Так, енергетики оновлюють списки споживачів, які можуть бути відключені у разі якоїсь екстраординарної ситуації, кожного року.

“Цю новину не треба сприймати як те, що з 1 жовтня почнуться відключення. Це підготовка і оновлення списків споживачів, які у разі надзвичайної ситуації можуть бути відключені”, – пояснив Володимир Кудрицький.

На питання, чи будуть цьогорічні графіки відключень відрізнятись від графіків, які були минулого року, Голова правління НЕК “Укренерго” відповів, що це працює наступним чином:

“Якщо є дефіцит в системі, ми визначаємо, скільки кожна область може спожити енергії і в рамках цього ліміту, доведеного до області, місцеві Обленерго визначає, кого і в якій черговості відключати”, – пояснив Кудрицький.

Він додав, що впевнений – цього року графіки відключень будуть відрізнятись від минулогорічних. Є декілька факторів:

  1. Розподіл між областями цих лімітів трошки “відтюнінгували”
  2. Досить багато об’єктів критичної інфраструктури мають автономні джерела живлення по всій країні. Наприклад, генератори, яких у минулому році поставили в Україну у достатній кількості.

“І, відповідно, буде менше таких ситуацій, коли, наприклад, багатоповерхівка, яка знаходиться на одній лінії з лікарнею, ніколи не відключалась і там завжди було світло, а у будинку напроти постійно вимикали електроенергію. Такі ситуації будуть змінені у цьому році на краще”, – додав Володимир Кудрицький.

Він також сказав, що на вересень і жовтень не прогнозує особливих проблем. Тому якщо не буде масованих обстрілів, то електроенергії має вистачати.

Чи очікувати блекаутів цієї зими: прогноз експерта

Нещодавно директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що реальних загроз для опалювального сезону наразі немає, а повідомлення урядовців може бути частиною політичної гри. Коли його попросили прокоментувати заяви про те, що Президент України Володими Зеленський незадоволений підготовкою енергосистеми до зими, він відповів, що “неможливо бути задоволеним підготовкою до опалювального сезону, перед яким вам знищили приблизно 50% вашої енергетичної системи”.

Експерт додав, що загальнонаціональні блекаути малоймовірні, а от регіональні цілком можливі. У найбільшій зоні ризику знаходяться Запоріжжя, Одеса, Київ, Харків. Попри оптимістичні настрої, потрібно почати готуватися до зими вже зараз, адже ворог непередбачуваний. Проте Харченко додав, що не очікує цього року блекаутів, навіть якщо будуть ворожі атаки на нашу енергосистему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи будуть блекаути взимку? У ДТЕК розповіли про ситуацію з ремонтом на енергоблоках ТЕС
  • Як будуть вимикати світло з 1 жовтня? Міненерго оприлюднило офіційне роз'яснення
  • Зима близько: чи будуть відключати світло цього року – прогноз експерта
  • Брати на мільйон: як Ростислав та Олег Шурма придумали не платити податки на сотні мільйонів гривень – розслідування

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *