Жінка взяла кредит у Сенс Банку на автівку Hyndai, щомісячно вносила платежі, але залишилась винною: що вирішив суд

Жінка взяла кредит у Сенс Банку на суму 125 449 гривень. На ці кошти вона вирішила придбати автівку. Клієнтка погасила борг і просила надати їй довідку про це. Однак у фінустанові кажуть про заборгованість. 

Як зазначається у рішенні Октябрського районного суду Полтави (юридична назва суду, – ред.), у 2012 році жінка уклала кредитний договір з ПАТ “Альфа Банк” на суму 125 449 гривень для придбання транспортного засобу Hundai Accent.

Номінальна відсоткова ставка за кредитним договором – 17,5 % річних. Строк дії до 30.07.2019 року. Жінка вчасно сплачувала щомісячні платежі та жодного разу не прострочила виплату кредиту. Після оплати останнього платежу вона звернулася до АТ “Альфа Банк” та просила надати довідку про закриття кредитного договору. Але у фінустанові зазначили, що не можуть це зробити через заборгованість у розмірі – 55 551 гривні. 

Жінка звернулася до суду про визнання порушеним права споживача фінансових послуг банку та зобов’язання вчинити певні дії. Так, 28.12.2019 року у справі суд Харкова задовольнив її позовні вимоги та скасував нарахування штрафних санкцій по кредитному договору від 2012 року. 

Реакція банку 

У фінустанові наголошують на виконанні своїх зобов’язань за кредитним договором у повному обсязі. Там зазначили, що клієнтка систематично порушувала графік повернення кредиту, у зв’язку з чим у неї виникла прострочена заборгованість.

“Так, посилання жінки на той факт, що вона виконала зобов’язання у повному обсязі не заслуговують на увагу, оскільки станом на 20.07.2020 заборгованість за кредитом складає 29 229 гривень. На сьогодні кредитний договір від 2012 року діє та судом не припинений. Оскільки договір застави є похідним від основного договору, у якому обумовлюються вимоги кредитора, він діє доти, поки не припиняється основний договір або не закінчується строк дії договору застави”, – заявили у банку.

Рішення суду

Позовні вимоги жінки до акціонерного товариства “Сенс Банк” задовольнили. Договір, укладений між нею та фінустановою, визнали припиненим.

Зважаючи на надані позивачем квитанції про сплату заборгованості, які підтверджують виконання зобов’язання у строки та розмірі, визначених договором, суд прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення позову у повному обсязі. Розподіл судових витрат здійснити за ст. 141 ЦПК України, стягнувши із відповідача на користь позивача витрати щодо сплати судового збору у сумі 840 гривень 80 копійок”, – додали у суді. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Клієнт Ощадбанку під час продажу панелі для автомобіля на OLX втратив понад 60 тисяч гривень: яким було рішення суду
  • Монобанк вимагає від вінничанина повернути майже 47 тисяч доларів заборгованості за кредитом, який він не брав: що вирішив суд
  • Як сплатити кредит банку? Три можливі способи
  • Чоловік продавав рюкзак на OLX та натрапив на шахраїв. Чи повернув суд йому великі гроші, вкрадені з картки Приватбанку?

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *