Київстар знаходиться за півкроку до конфіскації, – заступник голови ОП Шурма

Оператор мобільного зв’язку України компанія «Київстар» може бути конфіскована у власників в актив держави Україна. Цей процес може розпочатися протягом найближчих тижнів. Про це 13 липня під час зустрічі в Європейській бізнес асоціації повідомив заступник голови Офіса президента Ростислав Шурма.

Представник компанії Київстар Олександр Когут розповів, що материнська компанія мобільного оператора компанія VEON в жовтні вирішила виходити з російського ринку. У зв’язку з цим отримала рішення американських, британських та євпропейських регуляторів ринку цінних паперів. Він попросив Ростислава Шурму про сприяння з боку Офісу президента України в проведенні взаємозаліку між європейським та російським депозитарієм. Наразі це неможливо зробити, тому що рф – підсанкційна юрисдикція.

“Ми с вами плідно спілкуємось і ви відчуваєте нашу підтримку в багатьох питаннях. Це навіть не надо публічно тут піднімати. Але у вас проблема подвійна, яка закінчиться зрозуміло чим. Вона пов’язана не лише з присутністю на російському ринку, а й з наявністю підсанкційних осіб в структурі ваших акціонерів. Якщо подивитись формально на букву закону, під конфіскацію попадають всі активи, де частка підсанкційних осіб перевищує 25%. Вона у вас пеервищує. При чому перевищує суттєво. Це є основне питання. Друге питання – це наявність роботи на російському ринку. Тому об’єктивно – компанія Київстар знаходиться за півкроку до конфіскації. Ви це добре знаєте. Формально і юридично це повинно так і статися. Те, що протягом майже року різні формальні причини заважають щось зробити… Я вам так скажу: коли є бажання щось зробити, все відбувається за три дні. На жодну підтримку не розраховуйте. Якщо не будуть усунені в найближчі тижні всі формальні критерії по конфіскації, то ніхто не буде робити вибіркове застосування закону для конкретної компанії”, – сказав Ростислав Шурма.

У коментарі для ЗМІ компанія Київстар так прокоментувала ситуацію: «Єдиний акціонер «Київстару» і, як наслідок, власник — міжнародна телеком група VEON, яка зареєстрована в Королівстві Нідерландів. Акції VEON вільно торгуються на фондових біржах США та Євросоюзу і належать сотням юридичних та фізичних осіб, серед яких відомі інвестиційні фонди США, Великобританії, країн ЄС. Жоден акціонер не має мажоритарного пакету акцій і не здійснює вирішального впливу на діяльність VEON і, відповідно на діяльність «Київстар».

М. Фрідман володіє мінорітарною часткою акцій LetterOne, яка не дає можливості здійснювати вплив на господарську діяльність ані цієї компанії, ані Veon, ні «Київстар». Також відповідно до загальнодоступної інформації, зазначена особа вийшла зі складу директорів LetterOne, доступ до його фінансових активів заморожений. 

30 травня 2023 року VEON надав усю необхідну документацію реєстраторам для анулювання еврооблігацій компанії PJSC VimpelCom. Це є завершальною стадією закриття операцій на ринку росії. Робота з продажу російських активів триває в пріорітетному порядку і Veon продовжує взаємодію з європейскими органами з метою списання відповідного обсягу облігацій без необхідності отримувати окрему ліцензію».

Раніше Інформатор повідомляв, що у росії Михайло Фрідман володіє компанією “АльфаСтрахування”, яка є багаторічним страховим партнером Росгвардії. Росгвардія вийшла в топ державних замовників послуг компанії за останні п’ять років. 

У російського олігарха Михайла Фрідмана суд арештував активи “Моршинської”, а уряд націоналізував “Сенс банк”. Тепер в Україні у нього залишився лише один великий актив – мобільний оператор “Київстар”.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *