Кому українські банки надають кредити та скільки позичальників їх не повертають

Українські банки під час війни видають кредити в рамках програм “Доступні кредити 5-7-9%” та “єОселя”. Минулого тижня надали 487 кредитів. Їх використовують на підтримку сільськогосподарського виробництва та придбання житла. 

Про це у своєму блозі для “Lb.ua” повідомив завідувач кафедри КНЕУ імені Гетьмана Богдан Данилишин. Частка непрацюючих кредитів банків у корпоративному сегменті станом на 1 серпня зросла до 45,4% порівняно з початком липня – 44,7%. Водночас у сегменті кредитування фізичних осіб – скоротилася до 29,0%. Близько 4/5 непрацюючих кредитів продовжує знаходитися на балансах державних банків. Загалом, частка непрацюючих кредитів у банківському секторі характеризувалася помірним зростанням (до 39,3% порівняно із 38,9% попереднього місяця). 

Обсяг ліквідності банківського сектору (у формі залишків на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ) залишався на рівні понад 700 мільярдів гривень, у тому числі понад 500 мільярдів гривень – у депозитних сертифікатах НБУ. Основним чинником підтримки високого рівня банківської ліквідності є витрати з Єдиного казначейського рахунку Уряду.

На умовах програми “Доступні кредити 5-7-9%” минулого тижня банками видали 289 пільгових кредитів на загальну суму 2,6 мільярда гривень. Загальна кількість виданих кредитів з початку широкомасштабних воєнних дій на території України за програмою перевищила 36 тисяч на загальну суму майже 140 мільярда гривень. З огляду на пріоритетність цілей воєнного часу левову частку кредитів видали банками на підтримку сільськогосподарського виробництва та антивоєнні цілі.

Окрім того, за програмою доступної іпотеки від держави “єОселя” минулого тижня банками видали 198 кредитів на придбання житла на суму 273 мільйони гривень. Загалом, з початку дії програми надали 2 877 пільгових іпотечних кредитів на суму 4 мільярди гривень. Більшість отримувачів кредитів є військовослужбовцями або працівниками силових відомств. Кредити за програмою переважно використовуються для купівлі житла на вторинному ринку, найбільше – у Києві та Київській області.

Що буде з робочими місцями та зарплатами в Україні

Нацбанк України прогнозує на 2023–2025 роки поступове скорочення безробіття та зростання зарплат українців. Цьому передусім сприятиме пожвавлення економіки. Конкуренція за працівників зростає і підштовхує бізнес до підвищення заробітних плат. Водночас через кваліфікаційні диспропорції рівень безробіття знижуватиметься повільно.

Бізнес відчуває чималі труднощі з пошуком необхідних фахівців. Серед нових вакансій сьогодні переважають робітничі професії, логістика та продажі. Також активніше шукають спеціалістів у галузях охорони здоров’я та освіти. Післявоєнна відбудова України створить умови для стійкого зростання зайнятості та доходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ позбавив ліцензії ломбарди та компанії з видачі мікрокредитів: повний список
  • В Україні рекордно зросла кількість виданих іпотечних кредитів: що стало причиною
  • Що робить НБУ для утримання стабільного курсу гривні
  • Як бізнес оцінює перспективи розвитку економіки України: представники яких галузей оптимістичніші

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *