В Україні збільшать мінімальну зарплату – як зростуть податки

Урядовці вирішили збільшити мінімальну зарплату з 2024 року на понад тисячу гривень. Стало відомо, як саме це буде відбуватися та які податки платитимуть громадяни. Про це говорили під час обговорення державного бюджету України на 2024 рік. 

Така інформація з’явилася на офіційному порталі Міністерства фінансів України. Урядовці озвучили прогнозні показники щодо прийняття державного бюджету на 2024 рік. Зазначається, що з 1 січня мінімальну зарплату урядовці хочуть збільшити до 7,1 тисячі гривень. Проте варто зазначити, що це не “чиста зарплата”, яку отримуватимуть громадяни “на руки”.

Річ у тім, що Податок на доходи фізичних осіб в Україні становить 18%, а військовий збір – ще 1,5% від заробітної плати. В такому випадку при мінімальній заробітній платі в розмірі 7,1 тисячі гривень – громадянин отримуватиме “на руки” 5,716 гривні. Адже 1,278 гривні піде на податки.

Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін повідомив, що прогнозовий розмір заробітної плати з 1 січня становитиме 7 100 гривень. Уже з липня 2024 року – “мінімалку” піднімуть до 8 000 гривень. 

Міністерство фінансів прогнозує посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (від цього показника залежить зарплата бюджетників, зараз становить 2 893 гривні) на наступні роки таким чином: 

  • з 1 січня 2024 року – 3,195 тисячі гривень грн;
  • з 1 липня 2024 року – 3,6 тисячі гривень грн;
  • з 1 січня 2025 року – 3,766 тисячі гривень грн;
  • з 1 січня 2026 року – 4,03 тисячі гривень грн.

Водночас заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев  зазначив, що з 2024 року заробітні плати посадовцям теж будуть платити за новими правилами. Йдеться про нову класифікацію посад держслужби, яку додадуть до проєкту бюджету. Точні суми наразі невідомі, але зазначається, що оцінювати будуть посади окремо та їхні цінності для організації. 

Також під час обговорення бюджету на наступний рік Роман Єрмоличев додав, що за рахунок бюджету покриватимуть видатки на сферу здоров’я та інші соціальні сфери. Тобто, зокрема, й на зарплати громадянам, які працюють в цих галузях. 

“Видатки на сферу охорони здоров’я буде покрито за рахунок держбюджету, субвенція на підтримку окремих медзакладів зберігається на наступний рік. Щодо соціальної сфери слід звернути увагу, що наразі опрацьовуємо механізм для визначення єдиної моделі співфінансування соцпослуг в умовах воєнного стану та закладення ресурсу на соціальний проєкт “Помічник ветерана»”, – додав Роман Єрмоличев.

Зарплата в Україні

Раніше кадровий портал Work.ua проаналізував середні зарплати в Україні. Виявилося, що найбільше заробляють в столиці, а найменше – в Сумах. Якщо в Києві середній показник становить 20 тисяч гривень, то в Сумах це лише 12 800 гривень. Водночас в Дніпрі та Одесі в середньому працівникам пропонують 17,5 тисячі гривень на місяць, а в Харкові – 16 500 гривень. Водночас за дистанційну роботу платять більше – в середньому пропонують 24 тисячі гривень. 

Також експерти DOU провели соціальне опитування серед спеціалістів IT. Виявилося, що 84% з них задоволені тим, яку зарплату зараз отримують. Водночас серед тих, хто задоволений, зарплати стартують від 6 тисяч доларів на місяць. 28% айтівців, які заробляють від 10 тисяч доларів на місяць, не до кінця задоволені своїми прибутками. Однак зауважується, що це залежить ще від досвіду експерта: якщо досвіду в працівника більше – то й зарплату він захоче відповідну. В результаті соцопитування зафіксували такі тенденції за останній рік: 

  • Кількість айтівців у продукті та аутсорсі тепер рівна (по 40%);
  • 8% встигають працювати на кількох роботах;
  • 85% айтівців працюють у віддаленому режимі;
  • 4% айтівців розпочали роботу в галузі лише протягом останнього року;
  • 81% айтівців регулярно переказують гроші на донати для Збройних Сил України (близько 190 доларів на місяць в середньому кожен спеціаліст).

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У яких спеціалістів найбільша зарплата, на яких найбільший попит, та як зміниться ринок праці України восени: прогноз експертів
  • У Дії безкоштовно можна опанувати професію з зарплатою у 1500 дол: всі подробиці
  • Битва за бюджет. Мінфін хоче обмежити прибутки міст. Причини та наслідки
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *