Мільйони доларів виділені на грантові програми для України: як отримати гроші, які не потрібно повертати

За даними Міністерства фінансів, за 2022 рік Україні було надано $32,1 млрд фінансової допомоги, а гранти становили $14,3 млрд (45% від отриманої допомоги). За 2023 рік вже було надано $13,6 млрд фінансової допомоги, і гранти становили $3,7 млрд (27%). Основними грантонадавачами для України є США – від початку великої війни ми вже отримали 20,4 млрд дол грантових коштів від Америки. Своєю чергою, Німеччина надала нам близько $1,3 млрд грантів. Інформатор розповідає, як за допомогою гранту покращити власне життя. 

Хто може отримати грант?

Подати заявку на грант можуть громадяни України, що мають статус ФОП або є юридичними особами. Шанси на отримання гранту значно зростають, якщо заявники не мають боргів перед державою, не є банкрутами, не перебувають під санкціями, не ведуть діяльність у рф та на окупованих територіях. Цілі надання грантів донорами за своєю спрямованістю можуть бути різні, зазначив економіст Олександр Свириденко:

  • Надання грантів з метою пошуку талантів, інноваційних бізнес-ідей.
  • Вирішення актуальних проблем на міжнародному або локальному рівнях.
  • Розвиток певного сектору економіки або громадської діяльності.
  • Передача досвіду та фінансових ресурсів від більш розвинених країн із потужними фінансовими можливостями до менш розвинених.

Які сьогодні є грантові програми для України?

Нині існує багато програм, за якими українці можуть отримати гранти. Серед них Ольга Гуртова, засновниця «Маркетингової агенції GO» виділила наступні: 

  • USAID (U.S. Agency for International Development, Агентство США з міжнародного розвитку) пропонує низку грантів для українців та розвитку бізнесу та кар’єри, в тому числі для безперервності та відновлення бізнесу. Наприклад, USAID виділить новий пакет грантів на 2,5 млн доларів для розвитку українського бізнесу. Малі та середні переробні підприємства можуть отримати гранти до 150 тис. доларів на розвиток у межах програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України». У межах програми нададуть 25 грантів у розмірі від 75 до 150 тис. доларів. Гранти підтримуватимуть малі та середні підприємства у діяльності, яка сприяє: виробництву інноваційних продуктів; модернізації виробництва; скороченню ручної людської праці у поєднанні зі створенням більш висококваліфікованих робочих місць; підвищенню ефективності використання ресурсів; імпортозаміщенню на українському ринку та/або експорту української продукції для заповнення ніш, які раніше займала російська та білоруська продукція; локалізації виробництва товарів, необхідних для відбудови. Прийом заявок триватиме до 15 грудня 2023 року (включно). 
  • Дія Бізнес публікує на своєму сайті перелік різноманітних грантових можливостей для бізнесу.
  • Програма House of Europe постійно публікує інформацію про гранти, освітні проекти, програми обміну та додаткові можливості для українців на сторінках своїх соцмереж, на сайті та в розсилці. 
  • Громадський простір акумулює гранти, конкурси для розвитку потенціалу громадських організацій. 

Гранти вимагають серйозної роботи

Перевага грантів у тому, що, на відміну від кредитів з відсотками, ці гроші (при дотриманні оголошених грантодавцями чи розпорядниками коштів умов) не доведеться повертати. Але щоб отримати грант доведеться докласти чимало зусиль, зокрема правильно підготувати заявку з бізнес-планом. Для виграшу гранту важливо врахувати багато важливих моментів: 

  • унікальність проекту;
  • достатній ступінь складності проектної ідеї та її інноваційність;
  • чітко визначена тривалість проекту;
  • орієнтованість на ціль та зрозумілість завдань бізнесу;
  • співпадіння ваших цінностей, цінностей донора та потреб суспільства.

Як ще оцінюють гранти та що треба знати, щоб підвищити свій успіх розповідають на порталі Дії. 

Чи достатньо допомоги Україні?

Грантові програми допомагають відродити економіку, дозволяють підприємцям купити або відремонтувати обладнання та перезапустити свій бізнес внутрішньо переміщеним особам. Але об’ємів фінансування загалом недостатньо. Оскільки на відновлення та відбудову потребує велика кількість інфраструктурних об’єктів, підприємств, закладів освіти, дитячих садочків та інших організацій. ВПО потребують підтримки для відновлення та перезапуску виробничої діяльності. «Люди, що повернуться або повертаються із-за кордону також потребуватимуть грантової підтримки для відновлення діяльності, можливо навчання та перекваліфікації або старту нового бізнесу», – підкреслила Ольга Гуртова, засновниця «Маркетингової агенції GO».

Наприклад, у 3 кварталі цього року від ЄС та Німеччини український бізнес та мікробізнес зміг отримати гранти на суму 4 млн 250 тис євро. Тоді за спільної ініціативи Європейський Союз та Уряд Німеччини оголосили через програму EU4Business три хвилі грантів для мікро, малого і середнього бізнесу.

Крім того, українські підприємці за понад 1 рік дії проекту грантової програми єРобота отримали 4,7 млрд грн. Про це інформує пресслужба Міністерства економіки України. Фінансову підтримку на започаткування чи розширення власної справи одержали 7 тисяч підприємців.
«Це інвестиції не лише в активізацію бізнесу — відкрито нові компанії, діючі збільшили обсяги виробництва й опановують інші напрямки — але це ще й понад 20 тисяч нових робочих місць для українців в цих компаніях», — зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Наталя Толуб

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Плюс 12 нових категорій. Уряд збільшив перелік бізнесів, які можуть долучитися до програми єВідновлення
  • В ЄС хочуть продовжити захист для українських біженців до березня 2025 року
  • Ви можете дізнатися про борги ваших знайомих з офіційних відкритих реєстрів: як це зробити
  • Що таке промокоди та де їх знайти – як купувати товари зі знижками

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *