Україна отримала 1,25 мільярда доларів гранту від США: куди витратять кошти

У четвер, 21 вересня, до Державного бюджету України надійшли 1,25 мільярда доларів. Це грантові кошти від США, отримані через Цільовий фонд донорів Світового банку. Їх витратять на пенсії та зарплати деяким категоріям працівників. 

Про допомогу Україні від США інформує пресслужба Міністерства фінансів. Цей грант є частиною п’ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine).

Повідомляють, що залучені кошти використовуватимуть прозоро. Їх спрямовують на відшкодування видатків держбюджету, а саме:

  • забезпечення пенсійних виплат
  • виплат співробітникам ДСНС;
  • оплати праці медпрацівників, які надають послуги за програмою медичних гарантій;
  • оплату праці держслужбовців та педагогічних працівників.

У Мінфіні наголошують, що метою цієї допомоги є не військові потреби. Кошти від США дозволяють частково компенсувати видатки державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних. Зі сферою безпеки та оборони це не пов’язано. Але такий грант дозволяє підтримати економіку країни, яка воює проти агресора росії. 

“Фінансова допомога від США надається на безповоротних умовах, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження на держбюджет. Вдячний Уряду США за солідарність та масштабну підтримку”, – прокоментував цю важливу фінансову подію міністр фінансів Сергій Марченко.

Не перша грантова допомога від США  

Цей грант не є дуже великим у порівнянні з попередніми. Для прикладу, на початку 2023 року Україна отримала від США 9,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки. А загалом після 24 лютого 2022 року до України надійшло 21,7 млрд доларів від Сполучених Штатів Америки. 

До слова, у березні Світовий банк збільшив свою оцінку того, скільки Україні потрібно для відновлення та реконструкції від шкоди, яку завдала росія. Експерти дійшли висновку про  щонайменше 411 мільярдів доларів. І це лише виходячи зі збитків, завданих упродовж першого року вторгнення росії. У червні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила плани ЄС з покриття 45% дефіциту українського бюджету на суму більше 50 млрд євро. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Світовий банк очолив екскерівник Mastercard Аджай Банга
  • Світовий банк мобілізує для України додаткові 4,5 млрд доларів: на що підуть гроші
  • МВФ та Світовий банк виділять Україні 3 мільярди доларів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *