Мінімальна зарплата зросте в 2024 році – як зміняться реальні доходи українців?

У проєкті Державного бюджету на 2024 рік заплановано підвищення мінімальної зарплати. Очікується, що відбуватися це буде в кілька етапів. Стало відомо, як зміняться реальні доходи громадян. 

Як передає видання Liga.net, мінімальну зарплату в 2024 році будуть підвищувати двічі: з 1 січня з 6 700 до 7 100 гривень, а з 1 липня — до 8 000 гривень. Відповідно зміниться й посадовий оклад працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (цей показник враховують при визначенні рівня зарплати на підприємствах): з 1 січня планується збільшення з 2 893 до 3 195 гривні.

Яким буде реальний дохід українців? Варто звернути увагу на те, що мінімальна заробітна плата наразі 6 700 гривень. Це значить, що мінімальна оплата за годину становить 40,46 гривні. При цьому до “мінімалки” прив’язані певні податки. Зокрема, з мінімальної зарплати громадяни сплачують Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Загалом це 18% податку – тобто, близько 1 300 гривень. У результаті при мінімальній зарплаті в 6 700 гривень “на руки” отримують лише 5 393,5 гривні. Водночас не варто забувати, що й роботодавці окремо сплачують 22% (наразі 1 474 гривні) у вигляді Єдиного соціального внеску. 

Таким чином, при зростанні мінімальної зарплати збільшується розмір надходжень до державного бюджету. Проте підкреслюється, що для населення важливе саме співвідношення “мінімалки” з прожитковим мінімумом. За певними обрахунками, протягом 2023 року розмір мінімальної зарплати покривав лише 74,8% від прожиткового мінімуму. За оцінками НБУ, цьогоріч середня номінальна зарплата в Україні мала б зрости на 19,6%, а реальна ж (з урахуванням інфляції) – на 3,9%. Однак разом з тим непроста ситуація на ринку праці: на практиці вийшло так, що кількість вакансій зростає, але не вистачає кваліфікованих працівників. 

Крім того, далеко не всі бізнеси готові збільшувати зарплату. Згідно з опитуванням ІЕД, 59% підприємств не змінювали систему оплату працівникам. Підвищила зарплати лише третина підприємців – це близько на 12% вище. Таких роботодавців, які збільшили зарплату, виявилося 34%. При цьому 14% опитаних підприємств планують підвищувати зарплату до кінця 2023 року, 40% не планують підвищення, а 46% – не визначились.

Таким чином, за прогнозами Національного банку України, в 2024 році ситуація буде приблизно така: номінальна зарплата має збільшитись на 16,1%, реальна – на 5,2%.

Зарплати в Україні

З 1 січня 2024 року також очікується нова система зарплат в державному секторі. Зокрема, держслужбовцям скасують стимулюючі виплати, а щомісячні премії будуть обмежені. Голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталя Алюшина зазначила, що щомісячні премії обмежать до 30% від посадового окладу. При цьому зарплата стане для держслужбовців більш прозорою та зрозумілою. 

“Щодо надбавки за вислугу років. Її максимальний розмір буде встановлений на рівні 30% посадового окладу, по 2% за кожен рік державної служби. Зараз він дорівнює 50%, але хочу звернути вагу, що розмір посадового окладу зросте. Відтак і надбавка буде розраховуватися на основі підвищеного посадового окладу”, – додала Наталя Алюшина.

Також раніше кадровий портал Work.ua проаналізував середні зарплати українців по містах. Виявилося, що найбільше українці заробляють в Києві, а найменше – в Сумах. Найбільш високооплачуваною професією виявилися військовослужбовці, а найменш – прибиральниці. За даними експертів, у столиці середня зарплата дорівнює 20 тисячам гривень, а в Сумах – лише близько 12 800 гривень. При цьому в Дніпрі та Одесі середній показник дорівнює 17 500 гривень, а в Харкові – 16 500 гривень.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Що буде зі стажем і пенсією українців, які працюють на неповну ставку
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024
  • Незадоволені зарплатами від 6 тисяч доларів і вище – айтівці розповіли, як змінилися їх доходи в період війни
  • В Україні підвищили зарплати бюджетникам на небезпечних територіях: хто отримає надбавку

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *