Як вп’ятеро знизити витрати на тютюн: лайфхак від українців у Європі

Якщо вам чомусь досі не вдається кинути палити, то цілком реально скоротити витрати на цю шкідливу звичку у чотири-п’ять разів. При цьому якість тютюну буде набагато кращою, а негативний ефект у вигляді кашлю, сухості у роті та інше – куди меншим. Як це зробити – власним досвідом ділиться журналіст Інформатора. 

Коли я дійшов до двох пачок «Бонда» на день, а витрати сягнули за 5 тисяч гривень на місяць – довелося вирішувати, як бути далі. Працювати лише за цигарки якось не хотілося. Курити менше не виходило – день-два економії і зривався. Переходити на більш бюджетні вироби означало смак соломи у роті, де пробігло стадо кішок, постійний кашель, головний біль та інші супутні ефекти.
Саме тоді, з початком повномасштабного вторгнення, такі «сірі» безакцизні цигарки буквально завалили ринок. Ціни – вдвічі нижче, назви – дублюють відомі бренди. Я щодо якості – краще не питати. Та й до самої звичної за багато років марки в мене почали з’являтися питання. Цигарки вистачало буквально на декілька затяжок, забивка нещільна, якість начинки при купівлі – як лотерея. Ніякої гарантії, що отримаєш те, на що розраховуєш, до чого звик. У кожному магазині, в кожній партії товару одна й та сама марка була своя. 

Вихід знайшли українці в Європі

Розмови з іншими курцями доводили, що така сама проблема стосується практично всіх брендових марок. Почав цікавитися, як вирішують питання знайомі, які переїхали за кордон після лютого. Бо за європейськими цінами цигарки для переселенців на соцдопомозі – це просто нереально. І ось знайома у Німеччині поділилася, що перейшла на самокрутки. У магазині офіційно купляла фірмовий тютюн «Вінстон» приблизно по 50 євро за півкіло та гільзи – вистачало на місяць. Із розрахунку, що на одну цигарку йде у середньому один грам тютюну, то виходило десь 25 пачок. Порівняла ціни і вийшло, що за ті самі гроші вона отримувала майже у п’ять разів більше цигарок.
Так, в Європі ринок самокруток давно розвинутий.

В Україні – все, як завжди. Придбати тютюн можна хіба що у магазинах спеціалізованих мереж. Представлені «акцизні» вироби 4-5 брендів. Пакунки по 30-40 грамів коштують 210-280 гривень. Тобто 7 гривень за одну цигарку плюс ціна гільзи. Десь 150 гривень за пачку – це не економія. Хоча якість, смак та аромат незрівнянно вищі за ту, яку звикли отримувати від магазинних виробів. 

Платиш тільки за тютюн

В інтернеті знайшов чимало сайтів, які пропонують тютюн на вагу. На сьогодні ціни коливаються від 600 гривень за кіло і до 4 тисяч. Ще дешевше можна знайти через спеціальні групи у соцмережах. Майже всі пропонують «пробники». Кожен може знайти те, що подобається саме йому. Різноманітність по сортам, міцності, аромату, післясмаку, місцям вирощування, рокам збору врожаю, способам обробки, видам нарізки, зберіганням тощо – критеріїв велика кількість.

Три різних видів тютюну

Три різних видів тютюну

На фото зліва направо: 

  • Тютюн «Perique» (Перик) – один з найдорожчих у світі. Врожаю 2018 року, готувався у діжках.
  • Вірджинія Голд – найбільш популярний серед курців, зібраний у Індонезії минулого року.
  • Суміш Вірджинії Лайт, міцного Берлі Італія, Періку та запашної і солодкої сирійської Латакії. Врожай 2018 року.

Декілька місяців у мене пішло на те, щоб обрати «свій» тютюн. «Зайшла» золотиста лапша Вірджинія Голд довжиною 8 міліметрів. За словами продавця, вирощена вона в Індонезії, а нарізана вже в Україні – хоча у мене це виклика певні сумніви. Коштує на сьогодні 1200 гривень за кіло.

Тобто вартість однієї цигарку становить 1,20 гривні. Додаємо гільзи, яких також можна знайти чимало в інтернеті: 180 гривень за 1000 штук або 18 копійок за одну. І отримуємо вартість пачки на 20 цигарок: 1,20*20 – 0,18*20=27,80 грн. Це втричі дешевше, ніж той самий магазинний «Бонд». А якщо зупинитися на тютюну у 600 гривень за кіло – то ціна за пачку не перевищить 15 гривень. І все рівно якість буде досить пристойна. 

Але це будуть вже зовсім не ті вироби, які на полицях у магазинах. По-перше, я у цьому впевнився, коли через два-три дні позбувся здавалося вічного кашлю. Щезла сухість у роті та бажання чимось запивати після перекуру. Та й сам процес паління перетворився у якийсь ритуал, коли насолоджуєшся власним хенд-мейдом, творчістю – якщо бажаєте. Головне – тобі відомо, що саме палиш. Впевнений, що крім тютюну, там нема нічого. Купувати тютюн на ринках стаканами з мішків не раджу – якість дуже погана, а ціна сильно завищена. 

Дуже швидко збагнув, що курити став десь вдвічі менше. Що, звісно, означало додаткову економію. Відігравало роль те, що отримуєш саме нікотин, а не те, що в набито у магазинних цигарках крім нього. Бо саме для цього й весь процес. 

Перетворюєшся на кулінара

Окремо – про творчість. Коли у процесі підбору свого тютюну накопичуєш 6-7 видів, з’являться логічне бажання міксувати, творити щось саме своє. Починаєш цікавитися історією питання, вникати у технології. Такі назви як Вірджинія, Берлі, Латакія, Кентукі, Перік, Кавендіш перестають бути просто словами. За ними ви будете відчувати можливості. І, як добрий кухар, який створив кулінарний шедевр, ти радієш вдалій суміші, грамотному зволоженню, димністі, оптимальній забивці цигарки – про все й не розповісти. 

А ще є смаки та аромати. На ринку існує безліч хімічних та натуральних речовин, які здатні перетворити ваші вироби у справжні шедеври. І це вже не будуть капсули у фільтрах – хоча такі гільзи теж продають. За допомогою звичайних фруктів чи ягід, кофе чи шоколаду бака заграє зовсім іншими благородними тонами. І ви відчуєте себе власником якогось преміум-бренда. Особливо, коли побачите захоплення знайомих, яких пригостите тютюнком. Все це не потребує якихось особливих фінансових чи часових затрат, технології досить прості. Тому раджу обирати у покупців неароматизовані та неміксовані тютюни, а зробити це власноруч – так, як це потрібно саме вам. 

Обирамо обладнання

Що стосується способу набивки гільз – тут також чимало варіантів. Існують дешеві машинки вартістю до ста гривень. Їх можна носити з собою. Але процес досить довгий і дещо нервує, коли гільзи жмакаються, а тютюн сиплеться.

Ручна паличка-виручалочка ціною від 80 грн

Ручна паличка-виручалочка ціною від 80 грн

В електричних шнекових машинках вартістю 350-600 гривень справа піде набагато швидше – максимум 2-3 цигарки за хвилину. Але існує неприємний нюанс – нормально зволожений тютюн такі машинки забивають не дуже добре, а сухий здебільшого перетирають. Тому цигарки можуть сипатися, гаснути, губити іскри, пропалюючи одяг. Та й відключення електроенергії ставлять перед власниками таких машинок питання.

Електрична шнекова машинка

Електрична шнекова машинка

Найбільш вдалим варіантом є ручні або електричні апарати поршневого принципу. Ціни на них від 600 гривень і вище. За 2 тисячі можна взяти ручну машинку, яка буде забивати будь-який тютюн за швидкістю 4-5 цигарок на хвилину. І вони будуть тримати попіл майже до кінця – пропалені дірки вам не погрожують. Не будете залежати й від електрики.

Шнекова електрична машина

Шнекова електрична машина

Існує варіант, коли замість гільз використовуєш спеціальний папір, фільтри, пакувальні машинки. Але як на мене, то це дуже довго та не завжди зручно – особливо для тих, хто звик до швидкого темпу життя. Про запас не зробиш, а часу вистачає не завжди. Та й по ціні економії не буде.
Звісно, про кожен нюанс, який ми тільки означили, можна писати окремий матеріал. Наприклад, про те, як правильно зберігати тютюн, зволожувати чи сушити, ферментувати, соусувати тощо. Але при зацікавленості всі бажаючі зможуть отримати інформацію з відкритих джерел. І це вже буде початком на новому шляху цікавого пошуку.

Ні, я аж ніяк не агітую за куріння – навпаки, заздрю тим, кому вдалося кинути. Але вважаю: якщо вже палите, то робіть це з кайфом – причому в усіх відношеннях. Знов-таки порівняю: когось задовольняють вуличні перекуси, обіди у закладах швидкого харчування. Інші не можуть жити без звичних кафе та ресторанів. Але більшість все ж таки віддає перевагу домашній кухні. І хай вона не завжди припустима з точки зору дієтологів, але ж така смачна! Не тільки шкідлива, а й корисна… А ще вона – своя. Як борщ у кожної господарки.

Ігор Темін

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Київстар через масовий технічний збій списав з рахунку чоловіка кошти, клієнт вимагає компенсацію: яким було рішення суду
  • У клієнтки ПриватБанку з картки списали майже 40 тисяч гривень: чи повернув суд гроші
  • Безоплатний проїзд у громадському транспорті для військових: що робити, якщо відмовляють у перевезенні
  • Як повернути гроші від забудовника – експерти назвали 3 дієвих способи

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *