Митниця провалила річний план по зборах: Мінфін пояснив, хто в цьому винен

В 2023 році митні органи не змогли виконати річний план по зборах доходів до бюджету. Вдалося завершити план лише на 93,9%. Через це держава недоотримала 25,7 мільярдів гривень.

Митниця звинувачує в недоборі польських протестувальників, які блокують кордони. Про це повідомляє Міністерство фінансів. 

На контрасті з цим зазначається, що податкова план навіть перевиконала. Їй вдалося залучити до бюджету додаткові 4,9 млрд гривень.

В самій митниці кажуть, що не винні в недовиконанні плану. Основною причиною менших надходжень митних платежів там називають блокування українських вантажних перевезень польськими протестувальниками, пояснюють у Мінфіні.

Окрім цього, національна валюта в минулому році виявилася стійкішою, ніж очікувалося. Курс гривні до долара був нижчим за прогнозований, що також вплинуло на надходження в бюджет. 

Як наповнювався бюджет України-2023

Згідно з міністерською статистикою, в 2023 році до загального фонду державного бюджету надійшло понад 1,66 трильйонів гривень у вигляді податків, зборів та інших платежів. Основні надходження розподілилися за наступними категоріями:

  • 366,2 млрд грн – податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів;
  • 214,6 млрд грн – податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів, виконаних робіт і наданих послуг (зібрано 347,0 млрд грн, відшкодовано – 132,4 млрд грн);
  • 176 млрд грн –  податку на доходи фізичних осіб та військового збору;
  • 143,8 млрд грн – податку на прибуток підприємств;
  • 103,9 млрд грн – акцизного податку;  
  • 56,1 млрд грн – рентної плати за користування надрами;
  • 30,7 млрд грн – ввізного та вивізного мита.

Іншим важливим джерелом доходів державного бюджету у минулому році стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги. Загальна сума грантів (тобто грошей, які не треба повертати) склала 425,4 млрд гривень. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *