Блокування українського кордону: уряд Румунії домовився з фермерами

Міністерство сільського господарства Румунії домовилося з фермерами, які протестували протягом шести днів і блокували кордон з Україною. Влада Румунії погодилась виконати 13 вимог протестувальників і обіцяла продовжити консультації щодо поки що невиконаних.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що уряд Румунії зобов’язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року. Також є домовленість негайно прийняти правила для кредитів, що субсидуються.

Угода була підписана після більш ніж тригодинних переговорів. Втім, її негайне виконання не означає припинення протестів фермерів.

Маріус Міку, один із представників фермерів на переговорах, заявив, що майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до 18 січня, можуть вплинути на тривалість протестів.

Міку також додав, що для уряду важливо до 31 січня надати відступ від обов’язкових правил сівозміни та встановити поріг у 4% парових земель у кожному господарстві. Крім того, уряд ухвалив запити щодо відшкодування збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS в порту Констанца. Барбу заперечує, що Румунія вимагає введення податків на імпорт зерна з України.

Блокада українсько-румунського кордону

13 січня румунські фермери заблокували пункт пропуску “Сірет – Порубне”. Вони не пропускають вантажні автомобілі. Натомість всі інші транспорті засоби і пішоходи можуть перетинати кордон без проблем. Але, попротестувавши кілька годин, до вечора мітингарі розійшлись по домівках і розблокували кордон. Вантажівки змогли проїхати вільно до українського пункту Порубне, а також рухатися у зворотному напрямку до Румунії.

Проте наступного дня, у неділю 14 січня, близько 14.00 блокування кордону поновили. Відомо, що фермери та аграрії вимагають від румунського уряду підтримки їхнього бізнесу. Страйкарі кажуть, що потерпають від високого рівня інфляції та зростання цін на енергоносії, тому хочуть компенсації або пільг. 

До слова, польські фермери, які також висували уряду різні вимоги, блокування кордону припинили ще 6 січня. З ними вдалося домовитись. Влада Польщі провела зустріч з організаторами мітингів, на якій показали документ, в якому йшлося про зобовʼязання виконати всі три вимоги фермерів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *