На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: чому цей тендер викликав скандал

У Рівненській області планують відремонтувати міст через річку Случ за 529 млн грн. Відповідний договір про закупівлі було опубліковано 11 серпня.

Таку інформацію розміщено на порталі публічних закупівель Prozorro. Там вказано про плани Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Рівненській області – зробити “капітальний ремонт мосту через р. Случ на км 302+974 автомобільної дороги загального користування державного значення М-07 Київ – Ковель – Ягодин (на м. Люблін)”.

На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: подробиці скандального тендеру 1

В оголошенні йдеться, що фінансування на ремонт мосту проводитиметься по прямій закупівлі без проведення тендеру. Станом на сьогодні вже визначено переможця – ТОВ ГК “Автострада”. Підготовку до капітального ремонту мосту розпочали наприкінці лютого 2023 року.

У жовтні минулого року вже подавали тендер на ремонт цього мосту – правда, тоді вартість ремонту оцінили у 389 мільйонів 992 тисячі гривень. Планувалося замінити старі балки на нові; загалом збільшити їхню кількість, аби розширити проїжджу частини з 8 до 9,5 метрів; переробити підходи до мосту; посилити нижню частину, а верхню – демонтувати; а вже після капітального ремонту встановити локальні очисні споруди: і горизонтальні, і вертикальні.

На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: подробиці скандального тендеру 2

Проте виконати роботи “Автострада” не встигла – з цієї причини було підписано додатковий договір (всього лише через 10 днів після оголошення переможця), а кінцевий термін виконання робіт було пересунуто з 31 грудня 2023 року рівно на рік.

На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: подробиці скандального тендеру 3

Попри це, більшу частину грошей підрядник все ж таки отримав: 256 мільйонів тільки за цей серпень.

На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: подробиці скандального тендеру 4

Таким чином, компанія отримала 2/3 грошей, роботу не зробила, але тепер виграла новий тендер на додаткові 529 мільйонів – за прямою процедурою без проведення торгів і за ту ж роботу.

До Держаудитслужби вже почали писати звернення щодо порушення порядку визначення предмета закупівлі цього тендеру. Так, 30 серпня Маленький Олександр Володимирович звернувся зі скаргою, що “дані роботи не на часі та можуть зачекати до повної перемоги України”. Проте, відповіді поки що немає.

На Рівненщині хочуть відремонтувати міст за 529 млн гривень: подробиці скандального тендеру 5

Ремонти прифронтових вулиць та інші скандальні тендери

Кожного дня в українських ЗМІ з’являється інформація про абсурдні тендери на багатомільйонні суми під час повномасштабної війни з рф. Наприклад, ремонти автодоріг у містах, які майже кожного дня потерпають від ворожих обстрілів. Так, у Костянтинівці Донецької області планують відремонтувати дороги за 63 млн грн. Селище перебуває менш ніж за 20 км від лінії фронту та часто підпадає під обстріли російських окупантів. В той же час у прифронтовому місті Курахове (15 км від лінії фронту) пройшли торги на ремонт доріг, загальна вартість яких досягла майже 5 мільйонів гривень.

Також нещодавно вибухнув скандал про тендер на ремонт тенісних кортів у Києві на суму майже 309 млн грн. Після розголосу у ЗМІ та десятків скарг до Держаудитслужби, тендер скасували. Проте Інформатор підрахував, що за ці гроші можна було б купити 30 морських дронів, які на сьогодняшній день дійсно потрібні нашій державі. Якщо ж вимірювати тендер про ремонт мосту у цих самих дронах, то у цьому випадку можна було б придбати флот у 50 морських дронів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Укрпошта оголосила тендер на ремонт приміщень головпоштамту в Києві за майже три мільйони гривень
  • У Кличка витратили 298 мільйонів гривень на обладнання для освітлення
  • Укрзалізниця потрапила в скандал з закупівлею машин для миття підлоги на вокзалах
  • Чи на часі зараз ремонт прифронтових доріг: комунальникам Донеччини виділили майже 70 млн гривень бюджетних коштів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *