На скільки подорожчає бензин до кінця вересня: прогноз експерта

Ціни на пальне в Україні найближчим часом підвищаться ще більше. Причиною тому стала політика Саудівської Аравії, яка обмежила видобуток палива. Через дефіцит нафти почали стрімко зростати ціни на бензин та дизель. І, судячи з прогнозів, це тільки початок.

Гендиректор та засновник Prime Group TM Дмитро Льоушкін прогнозує, що найближчим часом ціни на пальне стрімко зростуть. Також експерт заявив, що будуть зменшені бонусні програми.

“Автомобілісти помітять підвищення цін на АЗС, почнеться масове переписування цінників. Крім цього, будуть зменшені бонусні програми (приховане підвищення). Приховане і відкрите в сумі становитиме 2-3 грн на літрі до кінця вересня. Дивлячись про яку мережу говоримо. Опт за останню добу-дві виріс на гривню. І ще підніметься”, – написав Льоушкін у Фейсбуці.

За його словами, причина в зростанні цін на нафту. Більш того, на ринку її не вистачає. Тому, експерт прогнозує, що цінник на нафту зросте вище 90 дол/бар.

“Нафта, панове. Вона зростає. Геополітика зараз рулить. Розумієте, є спекулятивні чинники, такі, як там рівень запасів у США, якийсь там ураган тощо. А є фундаментальні. Банально стало менше нафти, так захотіли саудівці, і нічого Байден із цим вдіяти не зміг. Була надія на Іран, що його відкоркувати можна, але після інформації про надання ракет (плановане), зрозуміло, цей варіант відпав. Думали, Китай там почне загинатися, але ні. – Пояснює експерт. – Де брати нафту? Я думаю, навіть якщо і сланцевий видобуток у Штатах зростатиме, економічно це вигідно стало дуже, то він все одно не перекриє”.

Льоушкін припускає, що все може змінитися. Але наразі прогнози невтішні – ціни на пальне будуть зростати. Також він передбачає, що через підвищення цін, податки на пальне теж стрімко зростуть.

“А за сотні доларів за бочку (нафти – прим.ред.) я навіть не стану Вам писати ціну за літр. Не хочу Вам сон псувати. Але якщо що, то податків там теж буде гривень 15-16 у літрі за такої ціни нафти. Адже якщо літр дорожчає, то і податків більше стає”, – сказав експерт.

Чи очікувати українцям на дефіцит пального та на зростання цін

Нещодавно про ситуацію на ринку пального в Україні розповів директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн. Він пояснив, що зараз потенціал зростання цін на пальне, за рахунок повернення податків, вичерпаний. Тому основним драйвером в цьому питанні є ріст світових цін.

“Сьогодні чергова хвиля коригування цін, +1 гривня у великих мережах, по світлих нафтопродуктах. Скраплений газ підростає. На жаль, я думаю, це не останнє коригування. Тому що це зростання ми прогнозували ще на початку вересня, але ж, так чи інакше, ринок протримався ще навіть 10 днів. Поки що говорити про 60 грн за літр ще зарано. Але ж немає впевненості що на 90 доларах нафта зупиниться. Тому дивимося, сьогодні все буде залежати тільки від зовнішніх факторів”, – пояснив Сергій Куюн.

Експерт додав, що ціни на пальне на оптовому ринку в Україні після відновлення довоєнних податків зросли на 13-14 грн за літр, на роздрібному – на 9-10 грн за літр. Що стосується дефіциту пального, то потрібно розуміти, що нафтова інфраструктура в Україні під прицілом ворога знаходиться постійно. В контексті розуміння ризиків, почали укладатися нові угоди, зокрема на постачання пального через румунські, польські порти. Проведена також робота по транскордонній перевалці пального. Таким чином, дефіциту пального в Україні не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як перевірити недолив пального на АЗС, і що робити, якщо вас надурили
  • На яких АЗС України безпечно заправлятися – перелік
  • Чому вартість оренди квартир в Києві стрімко зростає та скільки коштує житло в різних районах столиці
  • Чи очікувати українцям на дефіцит пального та на зростання цін – відповідь експерта

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *