Нацбанк пом’якшив фінансовий моніторинг стосовно політично значущих осіб

Згідно з останнім рішенням Національного банку України (НБУ), внесено зміни до фінансового моніторингу, пов’язаного з “політично значущими особами” (Politically Exposed Persons, РЕРs). Ці зміни спрямовані на пом’якшення вимог, що стосуються таких клієнтів, та полегшення процедур обслуговування.

За новими визначеннями, банки отримали рекомендацію відмовитися від формального підходу до встановлення рівня ризику ПЗО і приділяти увагу кожному окремому випадку. Це дозволить банкам обґрунтовано встановлювати рівень ризику для кожного клієнта ПЗО.

Зокрема, НБУ знизив вимоги щодо джерел статків ПЗО та пов’язаних з ними фінансових операцій. Підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій за рахунками ПЗО з 200 тис. грн за квартал до 400 тис. грн за місяць. Це полегшення умов сприятиме зменшенню обмежень і запобігатиме неправомірним відмовам банків у наданні послуг цій категорії клієнтів.

Змінений підхід до фінансового моніторингу ПЗО допоможе забезпечити належне встановлення ризику та уникнути безпідставних відмов банків у обслуговуванні політично значущих осіб. Це рішення сприятиме покращенню фінансової діяльності та забезпеченню економічного розвитку України.

Хто такі “політично значущі особи”

Політично значущі особи (Politically Exposed Persons, PEPs) – це особи, які займають або займали високі посади у державних органах, політичних партіях або публічних міжнародних організаціях. Це можуть бути президенти, прем’єр-міністри, міністри, державні секретарі, парламентарії, високопосадовці в армії, судді та інші особи, які займають ключові посади в уряді або державних структурах.

Обслуговування політично значущих осіб банками пов’язане з певними привілеями і особливостями. Оскільки PEPs мають вплив і контроль над великими фінансовими ресурсами та вирішують стратегічні питання країни, банки повинні здійснювати особливий фінансовий моніторинг їхніх фінансових операцій.

Привілеї обслуговування PEPs полягають у тому, що банки повинні встановлювати високий рівень довіри до цих клієнтів та надавати їм широкий спектр банківських послуг. Однак, на відміну від звичайних клієнтів, PEPs підлягають більш пристрогому фінансовому моніторингу та перевірці джерел їхніх фінансових активів.

Метою обслуговування PEPs є запобігання корупції, відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та іншим незаконним діям. Банки зобов’язані здійснювати додатковий контроль за фінансовими операціями PEPs, а також співпрацювати зі спеціальними органами, які займаються боротьбою зі злочинністю.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що Нацбанк дозволив преказувати валюту за кордон, але не усім. 

Також ми писа, що в Україні сповільнилась інфляція. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *