Ціни на нафту еталонних марок знижуються: причини

У понеділок, 19 червня, світові ціни на нафту впали більш ніж на 1 долар. Відтак, ті, хто ще кілька днів тому дещо нажився на ціні за барель, вже сьогодні, не виключено, що виторг втратять. Про причини зниження вартості “чорного золота” — читайте в нашому матеріалі. 

Як пише Reuters, причиною падіння цін на нафту стало питання економіки Китаю. Однак, за словами аналітика OANDA Едвард Мойя на вартість повпливали ще й очікування того, що в ОПЕК+ боротимуться за дотримання квот на видобуток.

“Економічна невизначеність в Китаї могла спричинити розпродаж після дводенного відскоку на нафтових ринках напередодні рішення Народного банку Китаю щодо базової кредитної ставки на цьому тижні”, – зазначає  аналітик CMC Markets Тіна Тенг.

Низка великих банків знизила свої прогнози зростання валового внутрішнього продукту Китаю на 2023 рік після того, як травневі дані минулого тижня показали, що відновлення його економіки після COVID-19 сповільнилося.

Не виключено, що цього року Китай розгорне більше стимулів для підтримки своєї економіки, що сповільнюється, але занепокоєння з приводу боргу і відтоку капіталу збереже заходи, спрямовані на підтримку слабкого попиту в споживчому і приватному секторах. Однак нині, щоб врятувати хитке економічне відновлення, вже з вівторка, від НБК очікують зниження базових процентних ставок за кредитами. 

Ціни на нафту

Нафта марки Brent втратила 1,15 дол., або 1,5%, знизившись до 75,46 дол. за барель станом на 03:50 за Гринвічем, в той час, як американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) подешевшала на 1,09 дол., або 1,5%, до 70,69 дол. При цьому, ще наприкінці минулого тижня ціни на нафту росли вгору: Brent на 2.4%, а WTI – на 2.3%.

Скачки в ціні пояснюють зростом пропускної здатності нафтопереробних заводів Китаю, яка в травні цього року досягнула другого найвищого показника за всю історію. Відтак це, ймовірно, й посприяло зростанню цін минулого тижня. Також, за словами аналітика CMC Markets, спричинити розпродаж після дводенного зростання нафтових ринків могло також рішення, яке, як очікується, прийме Народний банк Китаю, щодо зниження базових кредитних ставок.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *