Найближчими днями в Україні почнеться швидке подорожчання товарів та послуг, – прогноз Михайла Крапивка

Аудитор Михайло Крапивко зазначає, що через те, що президент Зеленський прийнятий ВР сумнозвісний законопроєкт №8401, який повертає податки та перевірки на рівень мирного часу, варто очікувати підвищення цін на низку товарів та послуг. Адже, згідно з цим законом, з 1 серпня буде скасована спрощена система оподаткування на 2%, можуть розпочатися перевірки бізнесу. Все це погіршить економічну ситуацію в Україні та остаточно знищить довіру бізнесу до держави. 

“Президент не заветував, а підписав закон про повернення податків мирного часу. Тому бізнеси почнуть переглядати свої ризики та рівень економічної ефективності. В результаті незабаром ми можемо очікувати зростання споживчих цін”, – зазначив Михайло Крапивко.

Як зазначив аудитор, з 1 серпня скасовується податок у 2% для ФОПів ІІІ групи. Тобто усі суб’єкти господарювання, які її використовували, будуть змушені повернутися до тієї системи оподаткування, за якою вони працювали до надання цих пільг. Більшість з них була платниками ПДВ. Тож, їх товари та послуги подорожчають відразу на 20%. Через те, що закон вступає в дію з 1 серпня, у них немає можливості обрати іншу систему оподаткування. Адже добровільний вибір групи оподаткування здійснюється за 15 днів до початку кварталу.

“Крім того, через збільшення податкового тиску ФОПи переглядатимуть власне ціноутворення. З 1 жовтня, з наступного кварталу, згідно з цим законом повертаються податкові перевірки. Тож у бізнесу є часовий лаг, щоб прийняти рішення: продовжувати роботу чи згортати її. Не виключаю, що хтось прийме рішення про бізнес-еміграцію”, – зазначив Михайло Крапивко. 

Повернення податків мирного часу

30 червня 2023 року попри різку критику Верховна Рада прийняла податковий законопроєкт № 8401, поданий кабінетом Міністрів 31 січня 2023 року. Він передбачає скасування 2% єдиного податку та частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. 

Щоб цей законопроєкт набув силу закону, його мають підписати спочатку голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, а потім президент Владимир Зеленський. Але народний депутат Дмитро Разумков подав проєкт постанови про скасування результатів голосування у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8401, чим заблокували його подальший розгляд. Але минулого тижня ВР скасувала цю блокуючу постанову. В результаті спікер парламенту Руслан Стефанчук підписав законопроєкт та направив його на підпис Президенту. 26 липня Володимир Зеленський підписав цей суперечливий закон. 

Раніше Інформатор повідомляв, що на думку Михайла Крапивка, вступ в дію цього закону крім негативних наслідків для економіки призведе до зневірення бізнесу в обіцянках з боку держави. “Всі пільги, які відміняє цей закон, були надані у березні 2022 року з обіцянкою зберегти їх на весь період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування. Якщо держава ставиться до своїх обіцянок як до цяцянок, тобто моє слово: хочу дав, хочу забрав, то і бізнес буде так само відноситься до держави”, – зазначив Михайло Крапивко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *