Нардеп розповів, скільки вартувало державі скасування оподаткування пального

В Україні вже три місяці як повернули оподаткування пального та довоєнні акцизи. Це принесло державі додаткових 7,2 млрд грн на місяць. Таким чином, має додатися 84,4 млрд грн на рік до бюджету країни.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram. За його словами, він не голосував за повернення податків. В першу чергу як раз тому, що ці гроші йшли на дороги, а не армію.

“Про що говорив прямо і подавав правки. І о дивно, нарешті дійшло до когось з ОП, і в Бюджеті 2024 так і планується. Нарешті дійшли”, – написав він. 

Нардеп нагадав, що повернення відбувалося у два етапи. З жовтня до липня 2022 року повернули акциз 100€ за / тонну, але залишили 7% ПДВ. А вже з липня повернули всі довоєнні акцизи, це десь у два рази + ПДВ знову 20%.

Перший етап, коли ще не повертали ПДВ, приносив додатково державі близько 2 млрд грн на місяць, тобто 24 млрд грн на рік. Другий етап приніс ще додатково +5,2 млрд грн на місяць, тобто 62,4 млрд грн на рік. Враховуючи зростання з поверненням податків, відновлення оподаткування палива буде мати ефект на бюджет близько 84,4 млрд грн на рік.

“На жаль, я знаю як приймалося тоді у 2022-му рішення про скасування всього оподаткування пального. І це точно не було зроблено з популістичний мотивів. А дуже конкретні люди і в ОП і КМУ його протягнули. А потім допомогли закласти маржу деяким мережам. І думаю не з альтруїстичних мотивів. Ось така “взаємодія” вартувала Державі 84,5 млрд грн на рік”, – прокоментував Железняк.

Ціни на бензин зростають

На великих українських АЗС протягом останнього тижня подорожчав бензин. Вартість одного літру пального зросла в середньому на 1 гривню. З липня, коли в Україні повернули повне оподаткування на пальне, подорожчання складає до 10 гривень за літр. Железняк вбачає у зростанні цін на пальне виключно фактор здорожчання на ринку нафти. А фінансовий моніторинг та підвищена увага фінансового комітету ВР тут, на його думку, звичайно, не при чому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Міфи про способи економії бензину, які шкодять автівці та збільшують витрати на пальне
  • Ціни на бензин в Україні: скільки коштує паливо на популярних заправках та як змінилася вартість з липня

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *