НБУ оновив курс валют на 30 серпня – що з доларом та євро

Національний банк України встановив офіційний курс валют на середу, 30 серпня. Згідно з даними регулятора, долар США залишається на стабільному рівні. При цьому навіть євро, яке ще тиждень тому то падало, то зростало за курсом, зараз застигло.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар США все ще ставить 36,57 гривні за долар. Євро теж не подорожчало та не подешевшало, якщо порівнювати з минулим банківським днем: європейська валюта залишилася на показнику в 39,52 гривні за євро.

Курс валют на 30 серпня:

  • Долар США — 36,5686 гривні;
  • Євро — 39,5051 гривні;
  • Польський злотий — 8,8392 гривні;
  • Фунт стерлінгів (Великобританія) — 46,0271 гривні;
  • Франк (Швейцарія) — 41,3158 гривні.

Однак варто зазначити, що в пунктах обміну валют ціни завжди відрізняються від офіційного курсу. Тож, навіть коли в НБУ змін немає, на ринку долар та євро можуть дорожчати або дешевшати. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 30 серпня в середньому долар продають за 38,00 гривні, а купують – за курсом 37,80 гривні. У випадку євро змін не відбулося: купівля в середньому відбувається за курсом 41,08 гривні (на 3 копійки дорожче), а продаж – за курсом 41,40 гривні за євро.

Прогнози експертів

Ще наприкінці липня НБУ знизив облікову ставку з 25 до 22%. Економіст Олександр Охріменко зазначив, що це практично не вплинуло на готівковий курс гривні. На думку експерта, не варто хвилюватися, що будуть сильні курсові коливання. 

“Коли НБУ знизив облікову ставку, точилося дуже багато розмов про те, що це може вплинути на курс гривні до долара. На практиці ми побачили, що він дійсно трохи піднявся, потім опустився, але зрештою не змінився. Це ще раз підтверджує, що зниження облікової ставки ніяк не вплинуло на готівковий обмінний курс. Прогноз НБУ з цього приводу справдився. Тож, на українському валютному ринку спекулянтам робити нема чого. Але якщо ви дуже хочете погратись, придивіться до євро та до злотого. Там є свої нюанси, тож, можливо вдасться трішки заробити. Гратися з доларом зовсім не цікаво”, – зазначив експерт.

Також начальник  департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий вважає, що до кінця року інфляція навряд чи перевищить 10%. Експерт пояснив це тим, що наша держава щомісяця від міжнародних партнерів отримує близько 3,5 мільярдів доларів допомоги. Саме ці кошти спрямовують на погашення бюджетних видатків та формування міжнародних валютних резервів.

“Отже, за всіма ознаками, у вересні на ринок чекатимуть важливі зміни: ми максимально наблизимося до утворення єдиного курсу валют, на розмір якого впливатиме низка важливих чинників – обсяги макрофінансової допомоги, розвиток бізнесу, розв’язання “зашморгу” експорту агропродукції шляхом створення нових альтернативних логістичних маршрутів,  а також ефективність ЗСУ в боротьбі з ворогом та поступове звільнення українських територій. З певною обережністю ми можемо припустити, що у вересні валютний курс перебуватиме в коридорах 37-40 гривень за долар та 39-43 гривень за євро”, – підкреслив аналітик.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *