Восени істотно зміняться ставки кредитів та депозитів: прогнози банкірів

Нині ситуація в економіці вперше за 1,5 року війни дає змогу зробити оптимістичні прогнози. Очікується, що до кінця року ВВП зросте до 2,9%, інфляція не перевищить 10,8%, облікова ставка буде знижена до 20-18%, накопичені потужні міжнародні резерви у 42 млрд дол. Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалося урядом раніше. Всі ці фактори спонукатимуть банківський сектор до активного розвитку. У тому числі й до зміни умов кредитів та депозитів. 

У Міністерстві економіки ще на початку повномасштабного вторгнення заявили, що під час війни державні й комерційні банки мають активізувати кредитну діяльність аби тисячі підприємців змогли відновити й модернізувати виробництво, адаптувавши його до нових умов.

«Виконавча влада й Національний банк докладають максимум зусиль, щоб стимулювати банківську систему до кредитування реального сектору в цих складних умовах. Зокрема, розширено дію пільгових державних програм, спрощено доступ бізнесу до дешевих кредитів, банки вчасно отримують рефінансування, необхідне для збільшення кредитних портфелів», – нещодавно підкреслила перша віцепрем’єрка — міністр економіки Юлія Свириденко.

Посилення інтересу до валютних депозитів

Учасниками фінансового ринку прогнозується, що девальвація готівкового курсу наприкінці серпня відновить попит українців на конвертаційні депозити восени. Хоча весною та літом цього року валютні депозити були не дуже популярні у клієнтів, зараз готівковий курс починає зростати. І, відповідно, збільшується попит на безготівкову валюту. Якщо ця тенденція продовжиться і розриви між курсами такого депозиту і курсом придбання валюти в обмінниках зростатимуть, це буде ще більше підштовхувати попит клієнтів.

«Восени ми побачимо, що відновиться популярність вкладу з безготівковою конвертацією. І знову ми спостерігатимемо приріст саме за рахунок цього депозиту», – очікує директорка з роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Катерина Мелеш.

Збільшення різниці між готівковим та безготівковим курсом – основна причина популярності конвертаційних депозитів.

«Коли виникає попит на конвертаційні депозити? Коли різниця між курсом на вулиці в обміннику і курсом купівлі долара на конвертаційні депозити складає 40-50 копійок і вище. Ми бачимо, що зараз фактично почалася друга хвиля попиту на такі конвертаційні депозити», – зазначив заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький. 

До речі, цього року зростання частки строкових депозитів у валюті відбувалося як за рахунок конвертаційних, так і внаслідок введення платності строкових валютних депозитів. Вперше за останні вісім років у серпні в українських банках повернулися ставки за валютними депозитами, щоправда, лише у 1,5%. Однак вони вигідні клієнтам, які тримають у валюті значні суми.

Кредити та гривневі депозити подешевшають

Фінансисти прогнозують, що у вересні-жовтні умови за більшістю популярних банківських депозитних та кредитних продуктів суттєво зміняться. Так, на думку Сергія Мамедова, заступника Голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, голови правління ГЛОБУС БАНКУ цифри будуть наступними:

  • середні ставки за «комерційними» іпотечними програмами залежно від умов кредиту (терміну погашення та суми першого внеску) можуть знизитися в середньому на 3-5%;
  • середні ставки за гривневими депозитами з розміщенням від 3 міс. до 6 міс. будуть знижуватись до рівня 14% з «чистим» прибутком до 6% річних;
  • середні ставки на гривневі вклади з розміщенням від 6 міс. до 1 року знизяться до 15-16%;
  • середні ставки за автокредитами на нові авто скоротяться на 3-5 валютні пункти. нарахування для клієнтів залежно від розміру першого внеску та терміну кредиту складуть до 3-11% річних.

Зауважимо, що банки почали відмовлятися від рекордно високих депозитних ставок за вкладами населення після зниження у липні облікової ставки НБУ – її скоротили з 25% до 22%. Пік ставок припав на червень – липень. Тому у вересні на ринку вже не можна буде зустріти пропозицію понад 20% річних. Банкіри очікують, що до кінця року відбудеться подальше зниження облікової ставки НБУ, відповідно вона знову вплине на ставки депозитів.

Отож, за півтора-два місяці в сегменті іпотечного кредитування «комерційні» банківські програми потенційно зможуть скласти конкуренцію державній програмі «єОселя», а кількість виданих іпотечних кредитів може зрости майже вдвічі — до 900-100 кредитів на місяць (для порівняння за даними НБУ, у червні сумарна кількість виданих іпотек за програмою «єОселя» та за власними програмами банків склала 527 кредитів). Також очікується поновлення іпотечних програм в щонайменше в ⅓ банків (наразі активні іпотечні програми діють лише в 5 банках).

«Звісно наразі неможливо врахувати воєнні ризики, можливі наслідки терористичних атак ворога та їхній вплив на економіку, на суспільні настрої. Проте керівники банків налаштовані досить оптимістично: економіка зараз досить міцна, щоб вдало пройти осінньо-зимовий період», — резюмував Сергій Мамедов.

Водночас хоча, за даними соціологічного моніторингу «Українське суспільство», у 2023 році, українці не вважають, що їх фінансовий стан покращується — як в гривневому, так і в доларовому еквівалентах, реальні доходи, як і раніше, здебільшого знаходяться значно або дещо нижче бажаного рівня.

При цьому інфляцію в Україні НБУ прогнозує на рівні 14,8% за підсумками 2023 року (18,7% в минулому прогнозі, 20,8% – прогноз до обстрілів та блекаутів) і 9,6% у 2024 році. За підсумками 2025 року оптимістично очікується інфляція у 6%. 

Наталя Толуб

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ дозволив банкам продавати більше валюти: що це означає для українців
  • Гетманцев та Железняк внесли законопроєкт про збільшення оподаткування банків. Що це означає для українців?
  • За законодавством та на власний розсуд. Чому Ощадбанк може відмовити вам у обслуговуванні
  • Гетьманцев пропонує ввести новий податок для банків: скільки та за що доведеться платити

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *