НБУ в найближчі тижні може відмінити фіксований курс гривні, як це позначиться на вартості долара, – прогноз економіста Олександра Охріменка

Найважливіше очікування для економіки України – чи відмінить НБУ фіксований курс гривні. Економіст Олександр Охріменко вважає, що таке рішення регулятора призведе не до девальвації, а ревальвації гривні. 

Наприкінці березня Міжнародний валютний фонд схвалив нову чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) для України на 15,6 млрд дол. У межах нової чотирирічної програми від МВФ Україна взяла на себе низку зобов’язань. Одним із них є повернення до гнучкого обмінного курсу гривні до долара в “середньостроковій перспективі”. Про це заявила Гіта Гопінат, перша заступниця директора-розпорядника МВФ. 

У Меморандумі з МВФ українська сторона зазначила, що фіксований курс гривні був запроваджений на початку повномасштабної війни “виключно з міркувань національної безпеки” для забезпечення “цінової та зовнішньої стабільності”. 

“Оскільки війна триває, ми залишаємося повністю відданими збереженню стабільності цін і обмінного курсу та захисту міжнародних резервів… Щойно дозволять умови, ми маємо намір поступово перейти до більш гнучкого обмінного курсу, послабити валютний контроль і повернутися до системи таргетування інфляції”, – наголошується в документі. 

Навесні 2023 року більшість експертів сходились у думці, що відпустити курс НБУ зможе не раніше закінчення війни. Але в липні економість Олександр Охріменко зазначив, що це може відбутися в найближчі тижні.

“Звичайно, в цьому випадку будуть панічні розмови про девальвацію. Але, з моєї точки зору, суттєвої девальвації не буде. Варто очикувати навіть певної ревальвації. У такому випадку на Міжбанку курс долара буде близько 37 гривень, який час від часу буде рухатись в напрямку 36. В обмінниках в такому випадку ми зможемо купувати валюту за 36,5-36,8”, – каже Олександр Охріменко.

За словами економіста, наразі нам залишається лише чекати на рішення НБУ. Якщо воно не буде прийняте, валютний курс залишиться таким, як він є зараз: фіксований курс – 36,6 грн/долл., а готівковий в обмінниках – 37,2-37,3.

Що відомо про фіксований курс гривні

Ще на початку повномасштабної війни Нацбанк зафіксував курс національної валюти на рівні 29,25 грн за долар. Саме таким він був станом на 24 лютого 2022 року – день вторгнення військ РФ.
Цей крок дозволив стабілізувати роботу фінансової системи, зберегти золотовалютні резерви, стримувати інфляцію, запобігти відтоку коштів із банківської системи. У липні минулого року НБУ підвищив фіксований офіційний курс на 25%, до 36,57 грн/долар, оскільки попередній уже не відповідав реаліям в українській економіці. Таким він залишається і зараз.

Потрібно розуміти, що йдеться про безготівковий фіксований курс гривні, який встановив Національний банк. Після початку широкомасштабної війни за цим курсом, зокрема, ввозили товари критичного імпорту (пальне, продукти харчування тощо). Це дозволило знизити їхню собівартість для українців. А є ще готівковий курс, який можна побачити в обмінниках і який може суттєво відрізнятися від офіційного. Він визначається попитом та пропозицією. В НБУ раніше заявляли, що відпускати офіційний курс гривні у “вільне плавання” не на часі через незбалансованість валютного ринку.

Як раніше повідомляв Інформатор, купувати валюту зі спекулятивною метою наразі не має сенсу, впевнений економіст Олександр Охріменко. На його думку, найближчі тижні курс обміну гривня/долар радикально мінятись не буде. Тому заробити на обмінних операціях не вийде. Натомість експерт називає більш цікаві інструменти для збереження власних заощаджень.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *