Spiegel здобула фрагмент комюніке саміту – у редакції нема конкретних обіцянок Україні

У ЗМІ з’явився фрагмент із проєкту комюніке саміту НАТО щодо перспектив членства України. Згідно із цією редакцією, Києву не пропонують чітких гарантій набуття членства чи термінів, коли такі гарантії можуть бути надані. Текст нагадує рішення Бухарестського саміту, однак це ще не остаточна редакція

Німецьке видання Spiegel опублікувало фрагмент редакції заяви НАТО, який не є остаточним і потребує подальшого схвалення країнами-членами. Одна він дає уявлення про характер дискусії, який ведеться за кулісами саміту у Вільнюсі.

Саміт НАТО

У ЗМІ просочилася інформація про обговорення перспектив членства України. Фото: Bloomberg

У документі зазначено, що майбутнє України — у НАТО. У поточній версії немає жодних термінів приєднання чи оголошень, коли вони можуть бути надані. Крім того, наголошується на тому, що Київ має провести реформи щодо демократизації та взаємодії з НАТО.

«Ми готові надіслати запрошення Україні, якщо всі члени Альянсу погодяться, що умови виконано», — передає рядок із наявного документу Spiegel.

Тінь Бухареста

Spiegel зазначає, що подібне формулювання, про те, що «двері НАТО» відчинені для України та Грузії, було прийняте на саміті в Бухаресті у 2008 році. Росія тоді сприйняла це як прояв слабкості. У результаті кремль здійснив вторгнення до Грузії, окупувавши частину території та домігся зміщення проєвропейського режиму.

У 2014 році володимир путін спробував повторити стратегію загарбання на території України. Росія вважає, що втрата територіальної цілісності та заморожений воєнний конфлікт, як у Придністров’ї чи Абхазії, є гарантією того, що наша країна не вийде зі сфери впливу москви й це в майбутньому дасть можливість відновити імперію.

Саміт в Бухаресті

В Бухаресті Україні та Грузії пообіцяли, що “двері в НАТО” відкриті. Фото: The New Yourk Times

Ми повідомляли також про те, яку допомогу Україні обговорюють союзники НАТО на саміті. А ще ми писали, що Анджей Дуда, президент Польщі, заявив, що його країна готова взяти участь у миротворчій місії в Україні по завершенні війни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *