Нестабільна оплата, самотність, навантаження: 9 причин, чому фріланс – це небезпечно

Чимало людей хоче зайнятися фрілансом та покинути основне місце роботи. Адже фріланс має багато переваг. Зокрема, гнучкий графік. Проте є низка ризиків, які варто враховувати перед тим, як квапитися писати заяву про звільнення.     

Як передає TechUkraine, краще не квапитися і спочатку поєднувати фріланс з основною роботою. Тоді, коли фріланс почне приносити постійний прибуток, вже можна замислитися про те, що остаточно розпрощатися з основним місцем роботи. Адже у випадку з фрілансом потрібно враховувати всі ризики.  

Нестабільний дохід. У випадку з фрілансом немає чіткої стабільної ставки. Тобто, зарплата залежить напряму від того, скільки замовлень ви виконаєте та скільки вам заплатять клієнти. При цьому навіть досвідчені фрілансери, які працюють в своїй сфері роками, можуть натрапляти на труднощі.         

Непостійне робоче навантаження. Проєкти можуть з’являтися дуже не регулярно. Наприклад, в один місяць задач дуже багато, а в інший – пропозицій практично немає. Через це буває дуже важко підлаштувати графік роботи під свій стиль життя. 

Немає переваг. Йдеться про відпустки, медичне страхування, страховий стаж для пенсії. Адже на звичайній роботі це забезпечує роботодавець. Хоча зі страховим стажем ситуацію можна вирішити, самостійно сплачуючи за себе внески до ПФУ. 

Висококонкурентоспроможна галузь. Фрілансерів дуже багато, як і сервісів, де вони пропонують свої послуги. Через це новачкам дуже важко знайти клієнтів, а тому – багатьом доводиться спочатку пропонувати занадто низькі ціни.         

Самотність. Фрілансери більшу частину свого часу витрачатимуть на роботу вдома. Тут не буде колег або начальства, які знаходяться поруч, а значить – відсутнє спілкування. Цю проблему можна вирішити, якщо знайти інше місце для комунікацій з людьми. Наприклад, волонтерські програми, спілкування з іншими фрілансерами тощо.     

Високий рівень відповідальності. У випадку з фрілансом ви самі собі будете босом. Це значить, що весь контроль за робочий графік, пошук нових клієнтів, терміни, виплати – всім треба займатися самостійно.     

Прокрастинація та сидячий спосіб життя. Враховуючи віддалену роботу, фрілансери дуже багато часу проводять за комп’ютером. Тому доведеться дуже постаратися, щоб не занадто засидітися вдома. Експерти рекомендують облаштувати домашній офіс, а також знайти собі хобі.   

Невідповідні ціни. Якщо   ціни не відповідають вашим навичкам і досвіду, залучити клієнтів буде набагато складніше. Тому важливо ретельно підготувати своє портфоліо: так можна довести клієнту свій рівень. Інколи ж фрілансери чинять інакше: спочатку встановлюють низькі ціни, а потім заманюють клієнтів.     

Необхідність мати власне обладнання. Коли вашим офісом буде дім, доведеться самостійно облаштувати робоче місце. Зокрема, придбати комп’ютер або спеціальні програми, які потрібні для робочого процесу. У випадку з поламкою техніки – платити теж доведеться самому фрілансеру.    

Ринок праці в Україні

Раніше повідомлялося, що на тлі відновлення економіки в Україні вже активізують свою діяльність роботодавці, які потребують нових співробітників. Однак відбувається це нерівномірно: наприклад, у категорії “маркетинг, реклама, PR” ідеться про відновлення до довоєнного рівня на 87%, тоді як ринок ІТ відновився лише на 57%. Найбільше вакансій з’являється в таких галузях: 

  • обслуговування — +11% (19 449 вакансій);
  • логістика, склад, ЗЕД — +9%, (10 179 вакансій);
  • готельно-ресторанний бізнес, туризм — +14% (10 861 вакансій).

При цьому в Україні очікується підвищення мінімальної зарплати. Відбуватися це буде не одразу, а в два етапи:  з 1 січня з 6 700 до 7 100 гривень, а з 1 липня — до 8 000 гривень. При цьому зміниться й посадовий оклад працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (цей показник враховують при визначенні рівня зарплати на підприємствах): з 1 січня планується збільшення з 2 893 до 3 195 гривні. Проте треба враховувати, що 18% йде на податки (Єдиний соціальний внесок та військовий збір), а тому “чистий” прибуток з “мінімалки” становитиме приблизно 5 393,5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Щоб зняти стрес і полюбити оточуючих, вечеряйте як іспанці
  • Як заробити гроші на платформі Twitch: 7 дієвих способів
  • Чому жінки не вміють розчісувати волосся – відео
  • Промокоди на техніку Apple: де купити новий iPhone зі знижкою

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *