Оформлення субсидій для пенсіонерів має свої особливості: пояснення Пенсійного фонду

В Україні під час оформлення житлової субсидії враховуються доходи у вигляді пенсії за серпень поточного року. Якщо її призначають не з початку опалювального сезону, то до уваги береться розмір нарахованої пенсії за попередній місяць. Наприклад, якщо на серпень ви ще не отримували пенсію, то врахують пенсійну виплату за вересень.

У Пенсійному фонді України розповіли, коли можна звернутися за призначенням житлової субсидії, якщо з січня по серпень 2023 року громадянин не працював, а з 3 вересня отримує пенсію за віком. Якщо на час звернення за призначенням житлової субсидії людина є непрацюючим пенсіонером, який в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи (два квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця звернення) не мав інших доходів, крім пенсії, середньомісячний сукупний дохід розраховується відповідно до пункту 37 положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Зокрема, у разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року. Якщо ж житлова субсидія призначається не з початку опалювального сезону, то враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія. Оскільки на серпень ви ще не отримували пенсію, то щоб для призначення житлової субсидії було враховано пенсійну виплату за вересень, за призначенням житлової субсидії доцільно звернутися в листопаді.

Чи потрібно звертатись в управління соцзахисту для оформлення субсидії

Починаючи з 1 грудня 2022 року призначення житлових субсидій та прийом громадян з цих питань здійснюється органами Пенсійного фонду України (ПФУ). Крім того, можна подати заяву про надання житлової субсидії онлайн, через:

  • портал “Дія” – посилання,
  • вебпортал електронних послуг ПФУ – посилання,
  • мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Водночас залишилася можливість звернення громадян з питань надання житлових субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу місцевої ради відповідної територіальної громади та посадових осіб ЦНАП. Громадяни самостійно обирають зручний для себе канал інформаційної взаємодії. Слід зазначити, що діє екстериторіальний принцип прийому громадян Пенсійним фондом України. Тобто людина може звернутися за соціальною підтримкою до будь-якого відділення ПФУ незалежно від місця проживання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як з боргами за комуналку отримати субсидію
  • Деякі українці втратять до 50% пенсії: в яких випадках можна позбутися частини виплат
  • Зима близько. Що треба терміново зробити, щоб отримувати субсидію в опалюваний сезон
  • ВПО можуть отримати гранти до 130 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу: умови

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *