Ощадбанк відмовив клієнтці, яка взяла іпотеку, у реструктуризації кредиту: на чию сторону встав суд

Жінка взяла кредит у розмірі 28 тисяч доларів на купівлю квартири. Згодом вона попросила Ощадбанк провести реструктуризації кредиту. Однак їй відмовили через заборгованість за відсотками. 

Як йдеться у рішенні Жовтневого районного суду Запоріжжя (юридична назва суду, – ред.), жінка уклала з Ощадбанком кредитний договір від 25.09.2007 року, за умовами якого отримала кредитні кошти в розмірі 28 тисяч доларів з терміном повернення до 25.09.2027 року під 12,5% річних. Вони були отримані для купівлі квартири, яку передали в іпотеку за договором іпотеки.

06.07.2021 року жінка подала заяву до банку про проведення реструктуризації кредиту. Однак їй відмовили через заборгованість за відсотками в розмірі 244 доларів.

 Розгляд справи 

Згідно з розрахунком заборгованості за кредитним договором, з моменту отримання кредиту до 01.01.2014 року позичальниця належним чином здійснювала оплату за кредитом. 25.05.2011 року була прострочка в розмірі 6,91 долара, яку погашено 30.05.2011 року

Жінка вносила платежі за кредитом до червня 2015 року. 23.08.2018 року рішенням Комунарського районного суду Запоріжжя за позовом АТ “Ощадбанк” до клієнтки було достроково стягнуто заборгованість за кредитним договором від 25.09.2007 року. В рішенні суду зазначається, пеня, нарахована за кредитним договором в розмірі 101 долар обрахована за період прострочення виконання зобов’язань за період з 12.10.2014 року по 12.10.2015 рік. 

“Суд критично сприймає посилання представника банку на те, що станом на 01.01.2014 року у позичальниці існувала заборгованість за відсотками по кредиту, оскільки з розрахунку вбачається, що вона відсутня. Заборгованість за відсотками в розмірі 244 доларів є строковою, а не простроченою заборгованістю, оскільки за умовами договору банк щомісяця нараховує відсотки по кредиту, які позичальник повинен погашати згідно з графіком”, – наголосили у суді. 

Рішення суду

Суд задовольнив позов жінки. Відмову акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” визнали протиправною. Фінустанову зобов’язали провести реструктуризацію за договором про іпотечний кредит. Також з банку на користь держави стягнуть судовий збір у розмірі 2 147 гривень. 

“АТ “Державний ощадний банк України” безпідставно відмовило клієнтці в проведенні реструктуризації за кредитним договором, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі”, – додали у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У клієнта Ощадбанку під виглядом Є-допомоги викрали 174 тисячі гривень: чи допоміг суд повернути кошти
  • Ощадбанк дозволив клієнтам знімати готівку за кордоном без комісії – кому саме
  • Київська влада виступила проти забудови ділянки на Микільській Слобідці, яку продає Ощадбанк
  • Клієнтка Монобанку вимагає повернути їй майже 29 тисяч гривень на кредитку – чим завинила фінустанова

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *