Коли потрібно звертатися за призначенням пенсії після 60 років – пояснення ПФУ

В Україні звернутися за призначенням пенсії можна у будь-який час після виникнення права на неї. Якщо це зробити протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, її призначать з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Відповідну заяву з документами має прийняти орган Пенсійного фонду України.

Як зазначили у ПФУ, звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію. Якщо звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку (стаття 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

“При цьому днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття органом Пенсійного фонду України відповідної заяви з необхідними документами. Таким чином, якщо ви подасте заяву до спливу трьох місяців після досягнення 60 років (до 24 грудня), пенсію призначать з 25 вересня”, – наголосили у ПФУ. 

У бюджеті наступного року передбачено значні кошти на збільшення соцвиплат

Видатки на соціальну сферу в бюджеті України наступного року є другими за пріоритетом. На цей напрям заплановано виділення 470 мільярдів гривень, що на 25 мільярдів гривень більше, ніж цього року. Також держава запланувала виділення грошей на впровадження нових соціальних послуг. Про це розповідала народна депутатка України Леся Забуранна.

“Найбільші видатки традиційно передбачаються на компенсацію дефіциту Пенсійного фонду — 272 мільярди гривень, щоби люди могли вчасно отримувати пенсії. У березні, відповідно до законодавства, держава проводитиме індексацію пенсій. Також на виплати субсидій закладено 50 мільярдів гривень. А ще передбачена допомога людям, які опинилися у складних обставинах — майже 137 мільярда гривень”, – наголошувала Забуранна.

За її словами, наступного року передбачається впровадження й нової соцпослуги — інституту помічника ветерана. Це будуть люди, які допомагатимуть воїнам адаптуватися економічно та психологічно до мирного життя.

“Буде приблизно 15 тисяч помічників ветеранів. Крім того, передбачений пілотний проєкт програми зубопротезування для ветеранів, на що закладено 750 мільйонів гривень. Збережені всі статті видатків щодо соцдопомоги, а також додано декілька”,- зазначала Забуранна. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У жовтні зростуть пенсії: хто отримає більше грошей
  • Хто з пенсіонерів може отримати виплати наперед: пояснення Кабміну
  • Шмигаль офіційно анонсував підвищення мінімальної зарплати у 2024 році
  • Борг перед банком: як законно позбутися кредитів та проблем

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *