Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: на які виплати можуть розраховувати родичі

В Україні пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається родичам, які перебували на його утриманні. Йдеться про чоловіка (дружину), батьків та дітей. Які види пенсій бувають дивіться нижче. 

Про це розповіли у Пенсійному фонді України. До непрацездатних членів сім’ї належать:

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
  • діти до 18 років або старші від цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються, – до завершення навчання, але не довше 23 років; діти сироти – до 23 років;
  • чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку і працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні. Пенсії у зв’язку з втратою годувальника за загиблого військовослужбовця призначається батькам, дружині (чоловіку) на 5 років раніше пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України.

Пенсії у зв’язку з втратою годувальника із солідарної системи

Призначаються за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу від 1 до 15 років (необхідна тривалість страхового стажу залежить від віку, в якому помер годувальник). Розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника визначаються виходячи з розміру пенсії за віком померлого годувальника:

  • 50 % пенсії за віком – на одного непрацездатного члена сім’ї;
  • 100 % пенсії за віком – на двох та більше непрацездатних членів сім’ї.

Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника не може бути нижче:

  • 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – на одного непрацездатного члена сім’ї (з 01.12.2022 – 2 093 гривні);
  • 120 % – на двох (з 01.12.2022 – 2 511,60 гривні);
  • 150 % – на трьох і більше непрацездатних членів сім’ї (з 01.12.2022 – 3 139,50 гривні).

Пенсії в разі втрати годувальника за померлого/загиблого військовослужбовця

Пенсія в разі втрати годувальника за померлого/загиблого військовослужбовця призначається членам сім’ї якщо годувальник:

  • помер/загинув у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби або пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби;
  • на момент смерті був “військовим” пенсіонером.

Розмір пенсії залежить від причини смерті годувальника. Якщо годувальник помер/загинув при виконанні обов’язків військової служби пенсія призначається:

  • у розмірі 70% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (чоловіка), або іншого непрацездатного члена сім’ї померлого/загиблого годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї;
  • у розмірі 50% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члени сім’ї (крім батьків, дружини, чоловіка).

Якщо годувальник помер/загинув внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30% грошового забезпечення годувальника. Пенсія в разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї не може бути меншою ніж два розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.12.2022 – 4 186 гривень).

Пенсії у зв’язку з втратою годувальника за особу, постраждалу внаслідок Чорнобильської катастрофи

Пенсія призначається у розмірі відшкодування фактичних збитків виходячи: із заробітної плати, одержаної годувальником за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, або з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей працівників прокуратури

Призначається непрацездатним членам сім’ї прокурора або слідчого, які були на його утримані, за наявності у померлого годувальника стажу роботи в органах прокуратури не менше 10 років. Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника визначається із заробітної плати померлого годувальника:

  • 60 % – на одного члена сім’ї;
  • 70 % – на двох і більше членів сім’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ
  • Пенсіонери можуть збільшити виплати на 837 гривень – як оформити доплату
  • Банки за борги забирають виплати для ВПО – що Верещук пропонує з цим зробити
  • Як з боргами за комуналку отримати субсидію

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *