Потужне партнерство: Україна та Швеція виготовлятимуть БМП для ЗСУ

Україна та Швеція активно розвивають оборонне партнерство. Київ та Стокгольм домовилися про спільне виробництво БМП CV-90 для потреб ЗСУ.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Інформацію вона надала в етері телемарафону. 

Так, в Міноборони заявили, що планують виготовити тисячу цих бойових машин. І це ще не межа, а лише перша мета. 

“Вже невдовзі таких машин (БМП CV-90 – ред.) ЗСУ отримають куди більше, адже Україна та Швеція домовилися про спільне виробництво CV-90. І найближча мета – 1000 шведських БМП для українського війська”, – розповіла Маляр.

Заступниця голови Міноборони зазначає, що ці машини називають найкращими БМП у світі. Це шведська розробка, її проектували та розробляли в Швеції. 

“(БМП – ред.) увібрала в себе все, що повинна мати сучасна бойова машина, а її головна перевага – турбота про екіпаж (три людини) і десант (до восьми людей), адже такого захисту як CV-90 немає в жодній іншій БМП”, – сказала Маляр.

Безпеку та захист бійців всередині БМП забезпечує міцна посилена багатошарова броня зі сталевих катаних листів. Зверху – додаткові композитні матеріали, а як третій шар можна встановити навісні бронемодулі. Таке поєднання захищає екіпаж і десант не тільки від куль та осколків, а й від підриву на мінах, артилерійського вогню і навіть від атак безпілотниками з повітря.

БМП CV-90 та ЗСУ

Зазначимо, що для наших оборонців шведська техніка не є чимось новим та незнайомим. Вже з літа поточного року ЗСУ використовують CV-90 під виконання бойових задач на фронтах війни з агресором. 

“Вперше (БМП – ред.) були помічені на Лиманському напрямку, де ворог ось уже кілька місяців намагається прорвати нашу оборону”, – ділиться Ганна Маляр.

Так, в одному з боїв ця шведська БМП прикривала нашу піхоту від танкового обстрілу. В цей час в неї поцілив російський дрон-камікадзе типу “Ланцет”. Інша машина від цього вийшла б з ладу, а бійці б загинули – але не в CV-90. Ні екіпаж, ні десант всередині не зазнали серйозних ушкоджень, вони пересіли на іншу техніку та продовжили виконання завдань. А саму БМП відправили на капітальний ремонт.

“Якби замість CV-90 була радянська БМП-1 або БМП-2 – не вижив би ніхто, адже броня на цих машинах фактично відсутня”, – коментує Маляр. 

Коли саме очікувати перших партій спільного зі Швецією виробництва бойових машин, заступниця міністра оборони не зазначила. Зазвичай на гарному технологічному підприємстві можна виготовляти як мінімум кілька десятків одиниць такої техніки на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Швеція виділить Україні військову допомогу на $300 мільйонів: на що підуть кошти
  • Швеція ухвалила новий пакет військової допомоги Україні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *