Перед націоналізацією: що відбудеться з Київстаром найближчим часом

Україна запустила декілька процесів, які у найближчі місяці можуть привести до націоналізації мобільного оператора Київстар або передачі його частки в управління іншим компаніям. Далі потрібно довести, що на компанію дійсно мають вплив підсанкційні росіяни. Зокрема, Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов. 

Як повідомив Forbes Ukraine високопоставлений співрозмовник в Офісі президента, зараз більша ймовірність саме націоналізації активу, а не його продажу. Він був присутній на переговорах щодо Київстару, але відмовився офіційно коментувати ситуацію.

“Ймовірно, це станеться у найближчі місяці. Відповідний механізм наразі опрацьовується”, – додав співрозмовник видання.

Одне з припущень, арешт СБУ – підготовка до накладання РНБО санкцій на VEON. Таку думку висловив юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько.

“СБУ один з субʼєктів, які згідно з законом можуть ініціювати накладання санкцій перед РНБО”, – вказав Валько.

Окрім цього, Мін’юст України готує позов у Вищий антикорупційний суд (ВАКС) щодо конфіскації частки мобільного оператора. За словами високопоставленого співрозмовника у відомстві, наразі аналізують, яка частка в підприємстві підлягає стягненню в дохід держави. 

“ВАКС має вирішити, чи була передача активів Фрідмана до інших власників реальністю чи це номінальні процеси і він управляє цим активом”, – заявив перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної ради, нардеп Ярослав Юрчишин.

Якщо суд задовольнить позов, то активи передадуть Фонду держмайна та виставлять на конкурс щодо пошуку управителя. Схожий шлях (тільки через АРМА) пройшов ще один колишній актив Фрідмана – Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”, який виробляє продукцію під брендом “Моршинська”. Право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – “Карпатська джерельна”, але інші власники “Оскару” називають це рейдерством.

Що в цій ситуації може зробити Київстар 

Щодо арешту за матеріалами СБУ – оскаржити наявність звʼязку підсанкційної особи (Фрідмана) та активів. Також власники активів можуть піти до європейських юрисдикцій. До прикладу, колишні акціонери націоналізованого Сенс Банку Фрідмана та партнерів уже дали офіційне повідомлення про наявність судового спору щодо активу.

“Але ймовірно це вже буде після того, як завершаться судові процеси в Україні”, – резюмував Юрчишин.

Арешт Київстару 

9 жовтня стало відомо, що суд заарештував 100% приватного акціонерного товариства “Київстар”. Воно контролюється російськими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd. Йдеться про Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова.

“Серед арештованих активів – 100% ПрАТ “Київстар”, які контролюються (Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та Андрієм Косоговим) олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd., а також належні вже самому Київстару частки в інших компаніях, зокрема ТОВ “Хелсі Україна”, у розпорядженні якої медичні дані на більшість українців, які заключили декларацію з сімейним лікарем”, – повідомили Українським Новинам джерела у правоохоронних органах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Суд заарештував Київстар: реакція оператора на це
  • Клієнтка Київстару вимагає оператора прибрати станцію від її будинку через випромінювання. Що вирішив суд?
  • Київстар змінив тарифний план – клієнт пішов до суду: яким було рішення

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *