Покриття дефіциту та мільйони на гуманітарку: що пообіцяли Україні на Конференції з відбудови

Євросоюз покриє майже половину усіх фінансових потреб України до 2027 року, США нададуть фінансову допомогу на ремонт енергетичної системи, а Латвія передасть увесь свій флот вертольотів.

Інформатор зібрав головні результати першого дня Конференції з відбудови України, яка проходить у Лондоні 21-22 червня.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що ЄС частково компенсує дефіцит українського бюджету.

“До 2027 року дефіцит в українській податковій системі становитиме близько 60 млрд євро. Потреби у швидкому відновленні становитимуть близько €50 млрд. Це означає, що дефіцит загалом становитиме 110 млрд євро до 2027 року. Тому вчора я запропонувала членам ЄС покрити 45% цього дефіциту”, – сказала фон дер Ляйєн.

Зі свого боку премʼєр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що держава надасть Україні пакет фінансової допомоги приблизно на 306 млн доларів і ще 3 млрд доларів протягом трьох наступних років. Також Британія розширить британську програму міжнародних інвестицій, збільшивши фінансування до 250 млн у національній валюті.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати виділяють 1,3 млрд доларів на залучення міжнародних інвестицій для відновлення України. Зокрема, 520 млн доларів підуть на ремонт енергетичної мережі. Окремо Штати виділять 657 млн доларів на допомогу модернізації пунктів пропуску на кордонах, залізничних ліній, портів та іншої критичної інфраструктури.

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час відкриття міжнародної конференції заявила, що уряд Німеччини виділить 381 млн євро на гуманітарну допомогу у 2023 році. Ці кошти, за словами урядовиці, підуть “на все” – від генераторів до продуктів харчування та наметів.

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна оголосила, що Франція виділить Україні додаткові 40 млн євро безповоротної фінансової допомоги для невідкладної відбудови у цьому році, а також готує багаторічний план допомоги для цивільних потреб.

Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш зі свого боку анонсував передачу всіх своїх вертольотів.

“У нас є флот гелікоптерів, всі ці гелікоптери, останні зараз перефарбовуються, щоб бути придатними до використання і мати гарний вигляд, ми відправляємо в Україну”, – заявив лідер держави.

Міністр закордонних справ Японії Есімаса Хаясі анонсував, що держава поділиться з Україною своїм досвідом відбудови. Окрім цього голова МЗС держави заявив, що Японія нещодавно створила раду для відродження України за участю всіх відповідних міністерств та агенцій. Також Хаясі додав, що Японія організовує відповідну конференцію до кінця цього року.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес анонсував допомогу Україні на загальну суму 250 млн євро, що піде на відновлення та реконструкцію.

“У тому числі затверджено і нове зобов’язання у розмірі 7 мільйонів євро, про яке я оголошую сьогодні, спрямоване на облаштування шкіл укриттями, підтримку жертв сексуального насильства та забезпечення мобільних клінік з інкубаторами для немовлят”, – додав Альбарес.

Також іспанській уряд надішле Україні понад 24 тонни гуманітарної допомоги для постраждалих від підриву Каховської ГЕС.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хойєр підписали Меморандум зі співробітництва у проектах відновлення України. Домовленість передбачає виділення 840 млн євро до кінця 2023 року. Кошти спрямують на відновлення шкіл, лікарень, інфраструктури, транспортних мереж. Також банк профінансує розвиток цифровізації та посилення кібербезпеки.

Раніше Інформатор розповідав, яку військову допомогу пообіцяли Україні західні партнери за підсумками засідання Контактної групи у форматі “Рамштайн”. Зокрема, мова йде про ракети для ППО та танки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *