Одеський припортовий завод заплановано на велику приватизацію – що відомо про приватизацію ОПЗ

Голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Рустем Умеров оголосив про плани, в рамках яких будуть приватизовані три державні компанії. Мова йде про “Об’єднану гірничо-хімічну компанію” (ОГХК), Одеський припортовий завод (ОПЗ) та “Центренерго”. Їх хочуть приватизувати одними з перших.

Про це він заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини”. За його словами, ряд підприємства можуть приватизувати на початку 2024 року. Він додав, що для приватизації хочуть залучити інвестиції.

“Із таких відомих об’єктів, які вже на слуху, це буде “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” та “Одеський припортовий завод”, “Центренерго” та інші підприємства, які ми розглядаємо з Кабінетом міністрів. Наш план був третій-четвертий квартал. До опалювального сезону деякі підприємства можуть бути приватизовані в першому-другому кварталі наступного року”, – сказав Умеров.

У дайджесті SOE Weekly для видання “Економічна Правда” говориться, що відновлення процесу великої приватизації є одним з пріоритетів уряду на поточний рік.

Що відомо про Одеський припортовий завод

Одеський припортовий завод є одним з найбільших хімічних підприємств в Україні, спеціалізуючись у виробництві добрив. ОПЗ був заснований у 1974 році. Розташований він у місті Южний. Завод є великим виробником аміаку та карбаміду. Останніми роками підприємство функціонувало за давальницькою схемою, згідно з якою приватна компанія постачала газ на завод, а державне підприємство переробляло його на добрива та повертало постачальнику газу. За цією схемою постачальник ставав власником як газу, так і добрив, тоді як ОПЗ не сплачував за газ, отримуючи лише оплату за його перероблювання.

ОПЗ, крім виробництва хімічної продукції, також займається перероблюванням хімічних товарів на морський транспорт. У власності держави через ФДМУ знаходиться понад 99% акцій заводу, 0,0021% належить ТОВ “Конкорд Капітал”, а решта іншим фізичним особам-акціонерам.

Приватизація Одеського припортового заводу викликала значні скандали та обговорення, які вже тривають кілька років. Плани щодо ОПЗ змінювалися декілька разів. Процес його приватизації розпочався понад 14 років тому. Після 2014 він був визначений як флагман великої приватизації, проте спроби продати “ОПЗ” не мали успіху.

Уже у 2021 році президент України Володимир Зеленський сказав, що “Одеський припортовий завод” готовий до приватизації.

Нагадаємо, раніше “Інформатор” писав, що якщо Верховна Рада розблокує процес великої приватизації для Фонду державного майна, ТРЦ “Ocean Plaza” у Києві може бути виставлений на аукціон. При цьому держава може отримати 100 мільйонів доларів за свою частку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *