Польща може ввести нове ембарго на українську продукцію – прем’єр Моравецький

Польща може ввести нове ембарго на експорт української сільськогосподарської продукції. Така політика діє “в національних інтересах Польщі”. А саме це є пріоритетом для польської влади. Це має відстояти інтереси польських фермерів, обмеживши при цьому експортні можливості України.

Про це заявив прем’єр-міністр сусідньої країни Матеуш Моравецький, передає “Укрінформ”. Він зазначає, що механізм співпраці з Україною в цьому плані досі не створений належним чином. Свою заяву голова уряду Польщі зробив під час відвідання міста Тшцянка Великопольського воєводства. Це на заході країни.

Моравецький зазначив, що поставив ультиматум голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн щодо продовження ввезення українського збіжжя після 15 вересня. Брюссель, за словами голови польського уряду, не дослухався до його слів.

Після цього офіційна Варшава в односторонньому порядку ввела ембарго на поставки зерна з України. Воно продовжує діяти до сих пір. 

“Поки не буде розроблений механізм співпраці (з Україною – ред.), ми діятимемо так щодо всіх продуктів зі сходу, тому що інтереси польського аграрія є в наших національних інтересах, це для нас найважливіше”, – підкреслив Моравецький.

За війну в Україні має платити росія, вважає прем’єр Польщі. Однак зараз це нібито роблять польські фермери, а така ситуація є неприпустимою, резюмував Моравецький.

Польща vs Україна: що коїться із “зерновою проблемою”?

Інформатор нагадує, що стосунки між Україною та Польщею останнім часом перебувають в далеко не найкращому стані. Офіційна причина цього конфлікту – небажання Варшави допускати на свій ринок українське зерно та іншу аграрну продукцію. Її в цьому підтримують деякі інші наші сусіди – наприклад, Словаччина та Угорщина. А от Болгарія зняла своє ембарго і тепер ми можемо вільно постачати туди наше збіжжя. 

Є декілька причин, чому Варшава наразі поводить себе саме таким чином. Перша з них – це вибори, які пройдуть в Польщі вже 15 жовтня. На цьому фоні політики вдаються до активної “пропольської” та протекціоністської риторики, демонструючи таким чином захист національного виробника. До того ж ці електоральні перегони критично важливі для правлячої партії “Право і солідарність”, чия перемога наразі не є очевидною. 

Це питання критично важливе також і для нашої економіки, яка вже давно знаходиться у фактичному дефолті і тримається на плаву багато в чому за рахунок допомоги наших західних союзників. Продукція сільського господарства – одна з тих небагатьох статей експорту, які дозволяють нам заробляти самотужки. 

Тож дане питання слід вирішити якомога скоріше, зберігши при цьому гарні відносини з сусідами. Наразі обидві сторони активно комунікують (втім, без особливих результатів). Однак надія на вирішення конфлікту все ж є. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Провели гарну, але складну розмову: аграрні міністр України та Польщі обговорили експорт зерна
  • Україна запроваджує новий механізм експорту зерна для п'яти сусідніх країн Євросоюзу: що відомо

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *