Польща не відкриє кордони для зерна з України: відео заяви премʼєра Моравецького

Польща остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту зерна з України. Відповідну заяву зробив польський премʼєр Матеуш Морвецький попри те, що Європейська комісія ще визначається, чи зберігати відповідне ембарго, запроваджене навесні 2023 року.

Відеозаява очільника уряду була опублікована в Twitter 12 вересня. В ній Моравецький наголошує, що діюча влада “не дозволить затопити українським зерном” Польщу. Ці слова пролунали майже за місяць до парламентських виборів на території сусідньої держави. 

“Польща не дозволить затопити нас українським зерном. Незалежно від того, яким буде рішення чиновників Брюсселя, ми не відкриємо наших кордонів (…) “Ми не відкриємо кордони. Вони (ЄС) мають на це зважати, бо тільки полякам вирішувати, який вигляд матимуть справи в нашому власному домі”, – заявив Моравецький.

За словами польського премʼєра, коли треба було “допомогти сусідам, ми відкривали свої серця і домівки”. Але, “коли доводиться боротися за польські інтереси” тільки уряд “Права та справедливості”, правлячої партії Польщі, може гарантувати, що “інтереси наших фермерів будуть захищені”.

Ембарго на іморт українського зерна в ЄС

У середині квітня 2023 року Польща, а за нею Угорщина, Словаччина та Болгарія під тиском місцевих виробників призупинили імпорт зерна на інших харчових продуктів з України. Країни погодилися скасувати односторонні обмеження тільки після перемовин з ЄС. Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам країн-сусідів України.

Нна рівні Євросоюзу було затверджено ембарго на імпорт кількох зернових та олійних культур з України п’ятьма країнами Східної Європи: Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією, Румунією. Обмеження діють до середини вересня. 15 вересня Європейська комісія має визначити, чи триватиме це ембарго на території ЄС. Судячи з заяви Моравецького, Польща до рішення Брюсселя не дослухатиметься.

Премʼєр Польщі оголосив про подальшу заборону на імпорт зерна з України на тлі парламентських виборів, які пройдуть у країні 15 жовтня. Польські громадяни обиратимуть весь склад сейму та сенату.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *